Varšavskou projížďku komunistickými časy oceňují spíše západní turisté

Chcete si sáhnout na bustu Lenina, podívat se do jídelny pro soudruhy anebo si obléct policejní uniformu z osmdesátých let? Většina z vás patrně ne, ale pro zahraniční turisty je to pořád vyhledávaná atrakce. Této nostalgie po komunistických časech využili ve Varšavě.

Řidič ve stylovém tesilovém obleku startuje zasloužilou dodávku. Ta samozřejmě nemá žádnou klimatizaci a okna se nedají otevřít. Starý vůz ale v centru Varšavy přitahuje pozornost.

Demonstranty nahradili turisté

„Toto je auto značky Nisa polské výroby. V době komunismu se používalo hlavně jako sanitka nebo policejní vůz pro převoz zatčených demonstrantů,“ říká důchodce za volantem.

Čtěte také

„Potřebovali jsme něco výjimečného, originální auto z doby komunismu, které by nalákalo zahraniční klienty,“ přiznává šéf průvodců Mariusz. Na mladého Američana to zabralo: „Chápu, že to je taková hra, ale je to zároveň milé oživení. Můžeme se díky 40 let starému autu přenést do minulosti.“

Exkurze nahrazuje vzpomínky

Bývalé židovské ghetto, místa bojů během varšavského povstání nebo palác vědy a kultury – to jsou jasné body ve scénáři každé exkurze.

Automobil značky Nisa dříve převážel demonstranty

„Velmi často se ale stává, že mladí lidé nemají ponětí o historii. Musím jim třeba vysvětlovat, kdo to byl Jan Pavel II., co to byl komunismus, a neznají ani základní fakta z druhé světové války,“ dodává Mariusz.

„Já sice pocházím z Polska, ale emigrovala jsem a můj muž i synové jsou už Američané. Chci jim ukázat svou rodnou zem také trochu jinak. Děti byly nadšené, když jsem jim řekla, že exkurze po Varšavě bude v nostalgickém stylu komunistických časů,“ říká mi paní Agnieszka.

Její syn Alex jen přitakává: „Samozřejmě, že se mi to líbí. O komunismu jsme se učili ve škole a je fajn si to oživit přímo na místě. Polsko je dnes sice demokratické, ale z těch časů tady toho hodně zůstalo.“

Komunistický styl přitahuje hlavně zahraniční turisty

Součástí této netradiční exkurze je i návštěva ukázkového bytu s vybavením z 80.let. Odkazy na komunismus zahraniční turisty i dnes, čtvrtstoletí po pádu režimu, stále přitahují.

Čtěte také

„Komunistické symboly zajímají hlavně turisty ze západní Evropy nebo Spojených států a je jedno, jestli o té době mluvíme vážně, nebo s humorem. Na druhou stranu klientům ze střední Evropy, například z Maďarska nebo od vás z Česka, se to téma nelíbí. Většinou komunistické časy sami zažili, a tak pro ně musíme měnit styl exkurze,“ pokračuje Mariusz.

„Byli jsme teď dva týdny v Rusku, takže už máme vhled do atmosféry komunismu. Pro nás Kanaďany je to nová zkušenost. Najednou vidím něco, o čem jsem doposud jen četl a slyšel,“ říká mi sedmdesátiletý Gregory z Toronta.

Ještě do minulého týdne si myslel, že komunistické strany v Evropě už dávno neexistují.

autor: pev
Spustit audio