Vánoční trhy v Německu budou letos mnohem bezpečnější, říká zpravodaj Pavel Polák

29. listopad 2017

Pokud byste si dnes udělali výlet za naše západní hranice, zjistili byste, že se současné německé starosti od těch českých zas až tolik neliší. Už dva měsíce se Němci marně snaží sestavit novou vládu. Ale nejen tím teď Němci žijí, jak v rozhovoru s Janem Pokorným potvrzuje Pavel Polák, zpravodaj Českého rozhlasu v Berlíně.

Advent je za dveřmi a německá města se připravují na typické a velice populární vánoční trhy, kam se každoročně chystá i mnoho Čechů. A jak zdůrazňuje Pavel Polák, letos je jejich velkým tématem bezpečnost.

„Probírá se ze všech stran. Před rokem 19. prosince došlo v Berlíně k útoku na vánoční trh a později se ukázalo, že trh nebyl zabezpečený tak, jak by měl. Pro útočníka bylo velmi snadné ukrást kamion, vjet do trhu a zabít tolik lidí,” připomíná.


Pavel Polák letos získal prestižní česko-německou novinářskou cenu v kategorii audio v češtině, a to za příspěvek Tajemný kořistní fond pro Český rozhlas Plus.

Pořadatelé letošních trhů se z toho poučili. „Betonových zátarasů bude všude spousta, policie ve všech německých městech slibuje, že bude na trzích vidět,” popisuje Pavel Polák.

Například vánoční trh v Drážďanech, který si oblíbili i Češi, bude hlídat speciální policejní jednotka, o víkendech budou na místě i čeští policisté. „Podobné to bude i v Norimberku, na jednom z nejkrásnějších vánočních trhů v Německu,” dodává.

Největším lákadlem německých vánočních trhů je podle něj atmosféra. „Stačí se po něm projít s přáteli, dát si svařák, bratwurst… je to o tom být spolu a mít se příjemně,” uvažuje.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.