Vánoční trhy v Milánu, to je exotika, zajímaví lidé i dárky z celého světa

Rádi byste podnikli cestu kolem světa a nemáte na to čas ani peníze? Existuje způsob, jak si tento sen můžete přesto splnit v rámci jediného dne. Ukážeme vám, jak se dají tisíce kilometrů rázem proměnit v metry, a nemusí vás vůbec trápit strach z létání. V jednu chvíli se ponoříte do vůní osobitých francouzských parfémů, zanedlouho můžete nechat své chuťové buňky rozmazlovat pokrmy s indickým kořením nebo si pořídit svetřík z vyhlášeného kašmíru.

Poslouchám rytmické bubnování hbitých prstů. Patří temperamentním mladým Senegalcům, kteří ale nesedí kolem ohně v senegalské krajině. Svá džamba svírají mezi koleny na trzích řemeslníků v italském Milánu. Jejich stánek je pouze jedním ze tří tisíců stánků ze 113 zemí z celého světa.

V senegalském stánku jdou na odbyt hlavně šperky a dřevěné sochy

Zdařilá improvizace přilákala během několika minut dav diváků, kteří nečekanému představení nadšeně přihlížejí. Radost má i postarší Senegalec, který stánku evidentně velí, protože cítí příležitost k nejednomu dobrému obchodu.

Čtěte také

„Nejvíce se prodávají dřevěné sochy, náhrdelníky a korále na krk. Mladí Italové u nás kupují hodně masky, které se věší na stěnu jako dekorace,“ odpovídá slušnou italštinou na můj dotaz, jaké zboží má u Italů největší úspěch.

Do senegalského stánku láká hudba

Trh nabízí etnické kuchyně i vánoční dárky

Trhy jsou totiž rozděleny na tři části. První tvoří Itálie, druhou Evropa a třetí zbytek světa. Trhy se konají celých prvních devět prosincových dní, a jsou tak pro Miláňany úžasnou příležitostí ochutnat různé speciality jednotlivých etnických kuchyní nebo pořídit originální vánoční dárky pro své blízké.

Plynu s davem, který mne unáší dalším kontinentem – Severní Amerikou s prodejci převlečenými za kovboje a roztančenou Kubou, které vládnou tropické koktejly.

Nakupuje pro celou rodinu

Cestou potkávám sympatického postaršího pána se špičatým asijským kloboukem na hlavě, který je značně obtěžkán taškami. Ve chvíli, kdy se ho ptám, jaká země ho oslovila se svou nabídkou nejvíc, přibíhá z blízkého stánku s orientálními oděvy jeho dcera a prosí ho o deset eur.

Kolemjdoucí přitahuje vůně exotického koření

„Vidíte to? Měla byste se zeptat mé ženy a dcer, co se jim líbí nejvíc. Já jsem tady hlavně jako oficiální sponzor rodiny Cripa,“ říká. Rozpustilý smích, který jeho slova vyvolávají v nedalekém stánku, svědčí o dobré rodinné náladě.

Čtěte také

„Mně se líbilo všechno. Jak vidíte, nakoupili jsme jak v Evropě, tak ve zbytku světa a ještě jsme neskončili. Nějaké oblečení, plovoucí živé orchideje, jídlo, od všeho trochu. A protože mám s sebou tři ženské, 13. plat je v háji!“ dodává Ital pro zasmání a máchá přede mnou významně rukama s plnými taškami.

Příležitost potkat zajímavé lidi z celého světa

Pokračuji dál až ke stánkům, které jsou navzdory tržnímu mumraji prodchnuty meditační náladou. Charizmatický ředitel tibetského kulturního domu Choephel Tamding mi vysvětluje, jak poznat kvalitní tibetskou mísu.

V tibetském stánku

Čím déle si s ním povídám, tím více žasnu. Ukazuje na vedlejší stánek, který je také financovaný z fondů tibetského domu.

„Do našich stánků beru vždy několik Číňanů, kteří jsou v těžké situaci. Důležitá je konkrétní pomoc. Oni nemají nic společného s konfliktem mezi našimi národy. Když budeme plakat, nic to nezmění. Já jsem Tibeťan a snažím se navazovat přátelství. Číňané ve skutečnosti mají strach a trpí. V životě je nejdůležitější naděje, vytrvalost a důvěra – bez toho nic nejde,“ vysvětluje Choephel Tamding.

Řemeslné trhy v Miláně nejsou jen místem, kde je možné koupit poctivé výrobky, ale také příležitostí potkat obdivuhodné lidi.

autor: Lucie Chvojková
Spustit audio