Vánoční půjčky

11. prosinec 2003
Trendy

Vánoce jsou za dveřmi, ale do obchodů začali proudit zákazníci pro dárky už od raného podzimu. Podle průzkumu agentury TNS factum utratí Češi za vánoční dárky o miliardy korun více než před rokem. Chuť nakupovat nepodporují jenom obchodníci, ale i nejrůznější bankovní domy. Současným trendem je nabídka výhodných úvěrů a půjček. Jak je jednoduché se zadlužit, vám řekne Naďa Kubínková z pardubické stanice Českého rozhlasu.

V České republice nakupuje na dluh téměř čtvrtina lidí. I v tomto roce se hodně lidí na Vánoce chystá zadlužit. Existuje několik možností. Tou první a asi nejznámější je spotřebitelský úvěr v bance.

Klára Gajdůšková: Spotřebitelský úvěr je půjčka, kterou získává klient tak, že nečerpá prostředky přímo, ale banka poukáže prostředky například obchodníkovi, nebo jinému subjektu, který klientovi poskytl nějakou službu, nebo prodal nějaká produkt.

Říká tisková mluvčí České spořitelny Klára Gajdůšková. Někteří lidé však preferují časově neomezené čerpání úvěru. Na bankovním trhu existují dvě možnosti: buď kreditní karta, nebo kontokorentní úvěr.

Klára Gajdůšková: Kreditní karty jsou určeny k tomu, aby klienti mohli rychle čerpat prostředky, které použijí prakticky na cokoli.

Půjčku přes kreditní kartu by si měli pořizovat lidé, kteří jsou schopni úvěr rychle splatit. A to většinou do dvou měsíců. Po vypršení takzvaného bezúročného období naskakuje velmi vysoký úrok. Výhodnější půjčkou s nižší úrokovou sazbou je kontokorent. Pokračuje Klára Gajdůšková:

Klára Gajdůšková: Kontokorent je úvěrový rámec, který klient dostane ke svému sporožirovému účtu a je to takový pohotový zdroj finančních prostředků pro případ překlenutí nějakého momentálního nedostatku prostředků.

Všechny finanční ústavy Vám kdykoli a velmi rady půjčí. Stačí jenom zavolat. Třeba jenom na telefonní linku GE Capital Bank. Pokud jste bezdětní a Váš měsíční příjem činí 16 tisíc korun hrubého, neměl by být s půjčkou žádný problém.

Hlas z telefonu: Na základě Vámi sdělených osobních údajů máme pro Vás předběžný limit pro osobní půjčku Expres 75 tisíc korun.

Půjčka před Vánocemi vypadá jako jednoduché řešení. Buďte si však jisti, že nic není zadarmo. Pokud si například vezmete úvěr ve výši 75 tisíc korun na pět let, zaplatíte bance skoro o čtyřicet tisíc korun více. Jak českému rozhlasu potvrdila úvěrová manažerka GE Capital Bank Monika Königová, spousta lidí má pocit, že se jim to vyplatí. Monika Königová: My si myslíme, že trh půjčování bude i nadále růst. Třeba pro ilustraci GE Capital Bank poskytla ke konci října meziročně o 50 procent spotřebitelských úvěrů více.

Podle psychologa Zdeňka Kulhánka, je předvánoční půjčka jenom iluze.

Zdeněk Kulhánek: Na začátku podlehnu určité iluzi o tom, že to je šťastný a po několika týdnech, či měsících přijde vystřízlivění a poznání, že za to budu muset zaplatit, za něco co uplynulo a co mnohdy člověk ani nedokáže prožít.

Pokud jste přesto rozhodnuti se zadlužit, máme pro Vás jednu dobrou zprávu: Čím více utrácíte, tím více pomáháte růstu domácí ekonomiky, jestli pomůžete sobě je už jiná kapitola.

autor: KUB
Spustit audio

Více z pořadu