Vánoce jsou radostný pracovní čas, říká kardinál Vlk

24. prosinec 2009

Vánoce jsou jedny z nejdůležitějších křesťanských svátků v roce. Do kostelů během nich ale chodí i ti, kteří se jinak nepočítají mezi věřící. Vánoční svátky jsou tak vždy pro každého kněze i biskupa pracovním dnem, stejně tak pro hlavu české katolické církve, kardinála Miloslava Vlka.

"Je to několik dnů pohromadě a každý ten den se slaví liturgie, káže se, na to se člověk musí připravit, takže je to takový pracovní čas, ale radostný pracovní čas," řekl kardinál v Ranním interview Radiožurnálu.

Kardinál a pražský arcibiskup Miloslav Vlk bude letos sloužit půlnoční mši v kostele svatého Jakuba na Zbraslavi u Prahy. Jak soudí, jsou to pro něj zřejmě poslední Vánoce ve stávající funkci hlavy české katolické církve.

"Určitě nikdy nemůžeme říci nikdy, ale proto říkám ,zřejmě', protože jsem o tom přesvědčený a myslím, že tomu tak bude. Hned po Novém roce budu publikovat takovou bilanci, ohlédnutí za uplynulými dvaceti lety. Bude to vykreslení mozaiky těch dvaceti let s takovými jednotlivými kamínky, toho, co jsme dělali."

Ke Štědrému dni už také patří novodobý zvyk rozdávání hmotných dárků. Biskup František Radkovský nám připomíná, co by ale mělo být tím největším dárkem.

"Je potřeba, abychom si uvědomili, že největší dar, který si můžeme dát, že se budeme jeden druhému věnovat, a to nejenom na Štědrý večer, ale i v čase před ním a po něm. Že se budeme snažit, aby naše vztahy byly dobré, harmonické, aby nebyly plné napětí. Zvlášť pro děti je důležité, aby zažily hezké vztahy mezi rodiči," připomněl biskup v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

A kdy se dostal do vánoční tradice Ježíšek? Evangelia vytvářela povědomí o vstupu Ježíše do osudu lidstva už od přelomu letopočtu. Na původně pohanské slavnosti zimního slunovratu pak navázaly svátky křesťanské. Dnem narození Páně je Boží hod vánoční - tedy 25. prosinec. První písemný doklad o slavení Vánoc právě k tomuto datu pochází ze 4. století.

autoři: jap , Miroslav Panuška
Spustit audio