Válka na Ukrajině trvá už tři týdny. Prezident Zelenskyj přirovnal blokádu Mariupolu k obléhání Leningradu

17. březen 2022

Válka na Ukrajině pokračuje 22. dnem. Zatímco Rusové dál ostřelují ukrajinská města, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se znovu obrátil na Američany s žádostí o „razantnější“ pomoc. Ve svém středečním projevu k americkému Kongresu mluvil o potřebě vytvořit nad Ukrajinou bezletovou zónu nebo alespoň poslat jeho armádě sofistikované protiletecké systémy. Vyzval také k uvalení sankcí na všechny ruské politiky, kteří se od invaze na Ukrajinu nedistancovali.

Podle serveru Ukrajinska Pravda sestřelili Ukrajinci ruskou raketu nad kyjevskou čtvrtí Darnyckyj. Raketa při pádu zasáhla výškovou budovu a ta hoří, asi 30 lidí museli hasiči evakuovat, jeden člověk tam zřejmě zemřel. Ukrajinské úřady hlásí také celonoční ostřelování Rubižně, Rusové prý poškodili nejméně 27 domů. A útočili taky na Popasnou a Severodoněck.

Čtěte také

„Na východní Ukrajině je situace nejhorší. Tady proti Ukrajincům postupují separatistické jednotky společně s ruskou armádou, a ty se chtějí mstít za to, co se z jejich pohledu osm let dělo v Donbasu, kdy na ně Ukrajinci útočili. Jak říkají, oni se museli bránit. Ukrajinská strana to vidí úplně opačně, ale oni mají takovou tu zášť a zlost, a s tou také postupují,“ popisuje z Ukrajiny zpravodaj Martin Dorazín.

„Ničí tam města a městečka jedno za druhým. Momentálně je to běžné v Luhanské oblasti, kde shořela většina domů. Útoky Ruska nekončí tam. Oni postupují dále a situace se tam nevyvíjí dobře ve prospěch ukrajinských sil,“ upřesňuje Dorazín.

Bombardování divadla v Mariupolu

Podle ukrajinského generálního štábu ruské jednotky výrazně nepostupují, tím víc ale útočí na civilní cíle. Symbolem toho je za poslední den divadlo v přístavu Mariupol, které ruské síly vybombardovali, přestože před budovou byl velkými písmeny vyvedený nápis „DĚTI“. V divadle se nacházelo přes tisíc lidí, počet obětí stále nelze přesně určit, kryt pod divadlem ale podle zdroje Reuters z mariupolské radnice vydržel. Podle ukrajinského poslance Taruty z něj vychází přeživší.

Gubernátor Doněcké oblasti později sdělil, že Rusko letecky zaútočilo také na sportovní centrum v Mariupolu, které sloužilo jako úkryt pro těhotné ženy a matky s dětmi, informovala agentura Ukrinform. Podle úřadů nebylo možné určit počet obětí.

Útoky na civilisty jsou strategie

„Zpracovávání civilistů leteckými raketovými údery je součástí celkové koncepce. Myslím, že o tom není žádná diskuze. Určitě budou Rusové ještě nějakou dobu pokračovat s tím zlomit odpor obyvatelstva a samozřejmě následně i ukrajinské armády,“ komentuje strategii ruské invaze generál Jiří Šedivý.

Čtěte také

„Předpokládám, že se ještě pokusí o nějaké obnovení útočných operací s cílem ovládnout alespoň část Kyjeva, té centrální části, postoupit na těch hlavních směrech, jako je ze směru Charkova a konečně dobýt Mariupol, Oděsu.“

Podle diplomata Petra Koláře ale nejde Putinovu režimu invaze podle plánu. „Vůbec mu nevychází jeho šílená představa, se kterou do té války šel. Myslím si, že věřil tomu, že ruští vojáci budou na Ukrajině vítáni jako osvoboditelé před nacismem, kteří chtějí Ukrajince zbavit komedianta a narkomana v čele státu. A teď se to nestalo.“

Česko zřizuje ambulance pro uprchlíky

Ministerstvo vnitra udělilo už téměř 180 tisíc víz určených pro lidi zasažené ruskou invazí na Ukrajinu. Cizinecké policii se nahlásilo skoro 100 tisíc uprchlíků. Vyplývá to z údajů, které ministerstvo zveřejnilo na TwitteruNejvíce lidí, přes 43 tisíc, je podle statistik v Praze, následuje Středočeský kraj, kde je zhruba 25 tisíc uprchlíků a Jihomoravský kraj s více než 16 tisíci lidmi. Nejméně, přesněji méně než 5 tisíc lidí se naopak nahlásilo ve Zlínském kraji.

Fakultní nemocnice musí do několika dnů zřídit speciální ambulance pro péči o ukrajinské uprchlíky. Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotnictví. Rezort doporučuje otevřít ambulance i v krajích, kde fakultní nemocnice nejsou. Co to v praxi znamená v ranním speciálu vysvětlil ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl z Rady Asociace nemocnic České republiky. Poslechněte si rozhovor v audiozáznamu speciálního vysílání.

autoři: Jan Pokorný , and
Spustit audio