Václav Krejčík: Dnešní jogíni nemeditují pod stromem

9. květen 2013

Nemůžete večer usnout? Míváte chutě na nezdravá jídla? Začněte cvičit jógu, radí instruktor Václav Krejčík, podle kterého zasáhla Česko vlna tohoto cvičení. „Člověk, který pracuje na plný plyn, musí občas zvolnit,“ tvrdí. Ve čtvrtek po 10. hodině si s ním povídal moderátor Jan Pokorný.

Pro někoho jen cvičení, pro jiného životní styl – taková je jóga. Pro Václava Krejčíka se prý stala životním stylem. „Tělu se začíná dělat dobře, proměňuje se vnitřní prožívání a také se mění chutě,“ popisuje a vzápětí zmiňuje nesprávné představy o józe a těch, kteří ji cvičí. „Jogín je podle některých vegetarián, který jen sedí pod stromem a medituje. Jenže dnešní doba taková není,“ vysvětluje.

Když začnete cvičit jógu, tělo se proporcionálně změní. „Začnete se cítit dobře, rozproudí se metabolismus,“ zamýšlí se Václav Krejčík. Jóga je podle něj jednou z možností, jak přivést lidi k rozumnému způsobu pohybu.

Čtěte také

Během lekce se podle něj člověk v záplavě chaosu okolního světa zastaví. „A hlavně dýchá,“ připomíná. „Dech je kotva, která provětrá hlavu,“ dodává. Dech si podle něj poradí i s nespavostí. „Před spaním začněte vědomě dýchat, klidně počítejte nádechy a výdechy,“ popisuje.

A jak se podle Václava Krejčíka pozná dobrý instruktor jógy? „Musíte na lekci zajít a zjistit, jestli vám během ní bylo příjemně. Svaly můžou táhnout, ale nesmí vás bolet páteř,“ upozorňuje.

Václav Krejčík popsal, co se mu na cvičení jógy líbí

Proč muži v Česku příliš necvičí jógu? Z jakého důvodu jóga zlepšuje pevnost rozhodnutí? A je skutečně pro každého? I na to se ptali posluchači. Odpovědi Václava Krejčíka si můžete poslechnout v záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Václavem Krejčíkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio