Václav Havlíček

20. květen 2009

Počínaje příštím akademickým rokem zasednou studenti v budově nové Fakulty informačních technologií, která vznikla pod záštitou ČVUT. Nejen o nové fakultě, ale také o přijímacích zkouškách, o tom, jak obtížné je sehnat kvalifikované pedagogické odborníky, nebo o zavedení školného mluvila Lucie Výborná s Václavem Havlíčkem, rektorem Českého vysokého učení technického v Praze. Ve čtvrtek 21. května bude hostem bývalý tiskový mluvčí Jiří F. Potužník.

"V průmyslu na celém světě jsou vyšší platy než na vysokých školách," shrnuje Václav Havlíček jedno z hlavních úskalí, na které pražská ČVUT při zakládání nové fakulty narazila. A to totiž shánění kvalifikovaných odborníků, kteří by studenty vyučovali. Zároveň dodává: "Nicméně my poskytujeme i jiné benefity. Práce u nás je zajímavá, tvůrčí, mezinárodní - ale poněkud hůře ohodnocená než v průmyslu."

Václav Havlíček, rektor ČVUT, je mimo jiné znám i tím, že je zastáncem zrušení přijímacích zkoušek na vysoké školy. "Žádná přijímací zkouška by neměla omezovat talent mladých lidí - nejlepší přijímací zkouškou je velice náročné studium prvního semestru." Václav Havlíček se vyrovnává i možným argumentem finanční náročnosti podobného přístupu: "I jeden rok života ve studentském kolektivu člověku něco dá. A je lepší zaplatit jeden takovýto rok v uvozovkách "přijímacího řéízení" než platit rok nezaměstnaného."

A co by Václav Havlíček potenciálním zájemcům o studium na nové fakultě vzkázal? "Rozhodně nevychováváme nezaměstnané - a celosvětová ekonomická krize se právě v informačních technologiích projevuje nejméně. Jelikož jejich potřeba stále trvá."

Jak bude studium na nové Fakultě informačních technologií ČVUT vypadat? Kolik lidí vlastně v České republice pracuje v oblasti informatiky? A proč Václav havlíček odmítá návrh takzvaného zápisného, přestože se považuje za zastánce školného na vysokých školách? Vše se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Václavem Havlíčkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.