V trikovém filmu Smrtelné historky zemře 34 postav! Ale nejde o nic morbidního, ubezpečuje režisér

13. březen 2016

Do kin míří celovečerní trikový film Smrtelné historky – filmaři se ještě na poslední chvíli snaží něco vylepšit, dopilovat, jednoduše nepustit snímek z ruky jen tak. Všechny technologie jsou totiž ve filmu smíchané, vyskytují se herci, maňásky, nechybí ani animace. Ta je podle režiséra filmu Jana Bubeníčka ze všeho nejnáročnější.

Film je složený ze tří povídek a tří krátkých blackoutů, tedy animovaných útvarů, které by měly končit jednou ostrou pointou a na konci zatmívačkou. „Říkáme tomu jednohubky,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Každá část filmu je vyrobená jinou technologií, a proto není ani tak animovaný, jako spíše trikový. Míchají se v něm totiž různé filmařské techniky – hraný film, animace, loutky a trikové technologie.

Časově a finančně je podle něj nejvíce náročná animace, naopak byli překvapení, jak mohou maňásky obstát v delším formátu.

„Snažili jsme se najít v lokálních podmínkách v Česku, kde není tak velký kapitál, nějakou svojí cestu,“ říká s tím, že vzorem jim byly filmy Jiřího Trnky a Karla Zemana.

Čtěte také

První námět k filmu byl napsán v roce 2009, samotná realizace ale probíhala kratší dobu – dva roky práce, jak říká, jsou poměrně standardní. Ale protože jde o debut poměrně neznámé party lidí, tak do toho šli s tím, že cesta bude trnitá.

Ve Smrtelných historkách, které jsou určené pro mládež a dospělého diváka, zemře 34 hlavních a vedlejších postav. Ale ubezpečuje, že film není nijak morbidní. Nechybí v něm také herci – Jan Budař, který rád zkouší nové věci, a Pavel Landovský, který si zahrál svou poslední roli.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio