V Tachově je zavřená nemocnice

25. červenec 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Obyvatelé okresu Tachov čekají špatné časy. Od 1. srpna bude totiž uzavřena místní nemocnice, jediná v okrese. Během tohoto týdne budou všichni pacienti propuštěni a všechna lůžková oddělení zůstanou prázdná. V nemocnici má fungovat jenom ambulantní služba od 7,30 do 15,30 hodin ve všední den. Vážně nemocné pacienty má odvážet záchranka do jiných zdravotnických zařízení. Lékařská péče tak bude zásadně omezena. Ředitel uzavírá nemocnic kvůli nedostatku lékařů a také pro desetimilionové dluhy. Podle něj by zdravotnické zařízení mělo být uzavřeno pouze do konce prázdnin. Na Tachovsku ale panují obavy, že je to jeho definitivní konec.

Velké naděje o dalším znovuotevření nemocnice se zasvěcení lidé příliš nedělají. Starosta Tachova Ladislav Macák se obává, že za současného stavu je osud špitálu zpečetěn.

Ladislav Macák, starosta Tachova: Obáváme se především toho, že 50 000 obyvatel našeho okresu zůstane bez lékařské péče.

Jeho obavy sdílí i starosta Plané Karel Vrzala.

Karel Vrzala, starosta Plané: Po těch dovolených budou problémy s následným otevřením této nemocnice.

Obyvatelé okresu moc na výběr nemají. Nejbližší nemocnice jsou v Mariánských Lázních, ve Stodu nebo v Plzni. Lidé si zoufalou situaci dobře uvědomují.

Obyvatelé: Akorát, že to je jediná nemocnice v okrese.

Kam půjdete potom, když onemocníte?

Obyvatelé: To nevím. Asi si sednu na polikliniku a budu čekat, až mě ošetří nějaký doktor.

Obyvatelé: Například já jsem operovaný na srdce, já bych musel chodit na krve do Plzně, to je hovadina.

Obyvatelé: Kdyby se mi něco stalo, tak nevím.

Lékaři a sestry jsou na tom ještě hůř. Těm navíc hrozí ztráta zaměstnání.

Sestry: Dostali jsme takovou informaci, že si máme vzít celozávodní dovolenou na měsíc srpen a od září budeme fungovat jako předtím, musíme tomu věřit a chceme tomu věřit.

Starostové okresu Tachov přikládají vinu za současnou situaci přednostovi okresního úřadu Jiřího Wágnerovi. Ten podle nich tachovskému okresu jenom škodí, a proto žádají jeho hlavu.

Václav Votava, poslanec: V současné době už s námi ani nespolupracují. My máme zájem zachránit okamžitě a přednosta oddálit problém a bylo povinností okresního úřadu jako zřizovatele minimálně kontrolními mechanismy tuto situaci zvládnout.

Dodává jediný tachovský poslanec v českém parlamentu Václav Votava. Jiří Wágner však všechna obvinění odmítá. Podle něj je řešení vzniklé situace nad možnosti okresního úřadu.

Jiří Wágner, přednosta OÚ: Skutečně ten problém přerostl možnosti tohoto regionu a vidím jako nutné prostě zásah centrálních orgánů ministerstev. Finanční pomoc tak či onak je nezbytná.

Starostové okresu se ještě snaží přechodné uzavření plánského špitálu odvrátit. Nemají k tomu však žádné rozhodovací pravomoci.

Karel Vrzala, starosta Plané: Teď můžeme pouze apelovat na tu skutečnost, aby nezůstala zavřená natrvalo.

Starosta Karel Vrzala se snaží alespoň udržet volné byty pro lékaře, kteří by našli odvahu v nemocnici pracovat.

Karel Vrzala, starosta Plané: Takže celkem sedm bytů pro lékaře bychom měli mít připraveno zhruba tak do půl roku, maximálně do 3/4 roku.

Podle starostů je jediným možným řešením odvolání přednosty, dosazení krizového managementu do vedení nemocnice a finanční pomoc státu.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu