V roce Koně nás čeká spousta překvapení, prozrazuje sinolog

28. leden 2014

Nastává období, během kterého Číňané řeší resty, setkávají se s rodinou a ohňostroji zahánějí zlé duchy. Podle čínského kalendáře končí rok Hada a začíná rok Koně. Co nám přinese?

Sinolog Vít Vojta připomíná, že Číňané jsou konzervativní a umějí se radovat, protože jako usedlí rolníci měli vždy život plný těžké práce.

„Čínská astrologie stavěla kalendář na pohybu Měsíce. Čínský rok proto trvá asi 354 dní,“ popisuje.

Chybějících 11 dní se dohání přestupným rokem. „Právě letošní rok bude přestupný. Měsíc navíc se vkládá v říjnu a listopadu,“ nastiňuje Vít Vojta s tím, že rok Koně nám přinese spoustu překvapení – pozitivních i negativních. Ale i ta nepříjemná jsou tu podle něj proto, aby nás poučila.

Čtěte také

Nastávající rok je ve znamení dřeva, růstu a zeleně. „Měli bychom méně spěchat,“ zamýšlí se Vít Vojta. „Vyvarujme se spěchu v dopravě, nespěchejme na autobus. Stejně nic nedoženeme,“ dodává.

Jak se Číňané učí méně pracovat? Jak pokračuje ústup od politiky jednoho dítěte? A proč Číňané tvrdí, že na světě je všechno falešné, ale jen podvodníci jsou praví? I na to se ptala moderátorka Patricie Strouhalová mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio