V rezervaci mne přivítal Bob Šimek – indián s českými kořeny, popisuje etnoložka

5. září 2014

„Není důležité, zda indiáni v rezervacích žijí v montovacích domcích a sledují televizi, podstatné je, aby přežil kmen, komunita, aby si udrželi vědomí vlastní důležitosti. A pak je jedno, zda chodí v džínách,“ říká etnoložka Markéta Křížová, specialistka na předkolumbovské civilizace na americkém kontinentě. O indiánské civilizaci se rozpovídala v Hostu Radiožurnálu s moderátorkou Lucií Výbornou.

„První den, když jsem se přišla do indiánské kanceláře ohlásit, tak se zvedl za stolem indián jak z románů, nadšeně říkal, že je také Čech a jmenuje se Bob Šimek. Ukázalo se, že je potomkem syna českých emigrantů, v Minnesotě koupil pozemek, vzal si indánku a integroval se,“ popisuje Markéta Křížová návštěvu rezervace White Earth v Minnesotě.

Čtěte také

Mají vůbec severoameričtí indiáni v rezervacích šanci žít původním způsobem života? „Mají, ale jenom ti, kteří o to usilují a jsou ochotni pracovat pro skupinu,“ nastiňuje s tím, že mnozí z nich stále chovají ovce a oblékají se do krojů.

Každá z rezervací je podle ní svébytnou politickou jednotkou, některé jsou ale zasažené korupcí a těžko si můžou pomoci vlastními silami. „Neexistují jednoduchá řešení. Když se připravuje zákon, tak některým bude vyhovovat, některým méně – to je prokletí severoamerických indiánů,“ dodává.

Jak probíhala anglická a španělská kolonizace? Odpovídala Markéta Křížová

A proč jihoameričtí indiáni neskončili v rezervacích podobně jako ti v Severní Americe? „Důvody spočívají v rozdílech mezi anglickou a španělskou kolonizací. Španělé přišli, celé území zabrali a původní obyvetale integrovali do svého společenského systému. Indiáni v Latinské Americké nemají formálně na nic nárok,“ nastiňuje.

Jaký je život indiánů v rezervacích v Severní Americe? Proč byly některé indiánské rituály tak kruté? A existovali Toltékové? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio