V pražském Obecním domě vystoupí večer Bobby McFerrin

4. květen 2010

V rámci festivalu Struny podzimu vystoupí dnes v pražském Obecním domě americký skladatel, zpěvák a dirigent Bobby McFerrin. Dnešní gala večer je prvním ze tří koncertů tohoto hudebníka v Čechách. Na pódiu se s ním objeví i Iva Bittová nebo Dan Bárta.

Autor hitu Don´t Worry Be Happy měl svou sérii koncertů v Čechách odzpívat už v dubnu. Kvůli sopečnému prachu ale nakonec nepřiletěl. Fanoušci si jeho unikátní hlas mohou vychutnat v Praze až dnes v Obecním domě a zítra v Kongresovém centru. V Ostravě pak vystoupí 8. května.

Tři koncerty se ponesou nejen v duchu jeho nového alba Vocabularies. „Album patří do série, kterou on si buduje po léta, kdy shromažďuje lidi různých kulturních kořenů a jakoby ukazuje jak všechny hlasy při troše dobré vůle společně ladí,“ přiblížil hudební publicista Pavel Klusák.

Afroameričan z New Yorku využívá svůj hlasový rozsah 4 oktáv a dokáže dokonce vytvořit iluzi dvoj nebo vícehlasného zpěvu. Jeho koncerty patří podle Klusáka k opravdovým zážitků a událostem.

Logo

Ferrin nechává prostor pro improvizaci a dokáže neuvěřitelně pracovat s publikem, kdy často rozezpívá i zaryté nepěvce.

Taková ta síla jakoby určité laskavé manipulace s lidmi, které má před sebou, to je důvtipné, překvapivé. Najednou zjistíte, že dokážete zpívat odvážně a možná i míň falešně, než jste si mysleli,“ uvedl Pavel Klusák.

autoři: zuf , kbr
Spustit audio