V Opavě řádí falešná dealerka zájezdů

18. květen 2009
Pod kůži

Spolu s kamarádkou si jedna důchodkyně z Opavy koupila zájezd do Maďarska. Všechno bylo v pořádku a obě se těšily, jak na čas opustí své byty v paneláku. Místo toho se do hry vložila policie, protože zaplacená částka skončila v kapse někoho úplně jiného. Ani solidní vystupování prodejce zájezdu, ani důvěryhodné razítko cestovní kanceláře nemusí být zárukou jistoty. Paní Jana Kalusová se marně snaží dostat své peníze zpět od podivné podnikatelky, která si na prodejce zájezdů jen hrála.

Zájezdy neprodávají jen cestovní kanceláře, ale také dohodnutí zprostředkovatelé - nebo chcete-li - dealeři. Naše posluchačka Jana Kalusová má ale zkušenost, kterou může zažít kdokoliv. Zájezd zaplatila a peníze místo do cestovky, zamířily do kapsy dealerky. Příběh je o to smutnější, že se obětí stali senioři.

Paní Jana Kalusová z Opavy si spolu s kamarádkou ušetřila z důchodu několik tisícovek. Chtěla si zaplavat v termálních lázních v Maďarsku. Když ale platila za tento zájezd, nemohla tušit, že místo plavek bude muset sbalit občanský průkaz, aby šla na policii podat trestní oznámení. Přitom jí zprostředkovatelku a dealerku zájezdů doporučili známí.

"Paní doktorka řekla, že byla s paní Ivanou na dovolená a že byla velmi spokojená. Tak jsem tam zašla, paní Ivana mi řekla, že pokud to zaplatím hned a nedám jenom zálohu, tak to o to budu mít levnější. Peníze jsme dali do kupy a šla jsem to zaplatit," uvedla Jana Kalusová. K dispozici má stvrzenku, razítko cestovní kanceláře. Vše vypadalo věrohodně. "Paní byla milá. Člověka by opravdu nenapadlo, že to takhle dopadne," řekla Hana Kalusová.

A jak to všechno začalo? Cestovní kancelář, která měla dostat od falešné dealerky peníze za zájezd od paní Kalusové, nedostala nic. A tak se začala smyčka pomalu utahovat. "Zvonil mi mobil, byl tam mužský hlas a ptal se mě, jestli mám u cestovky zaplacený zájezd. Říkala jsem, že ano. Ale paní Krejčí prý neposlala peníze," přiblížila Jana Kalusová.

Co je na tom zarážející? Jak to, že měla podivná dealera razítko skutečné cestovní kanceláře, která takto zájezdy legálně a podle smlouvy jiné cestovní kanceláři prodává? Jak to, že působila tak důvěryhodně a kde brala odvahu slibovat, aby vzápětí peníze strčila do kapsy?

"Paní Ivana opravdu vypadala férově. Odjezd byl z Ostravy. Ještě říkala, abychom se nebáli, že nás ona nebo syn do Ostravy zaveze a také přijede. Člověka by opravdu nic takového nenapadlo," vzpomíná Jana Kalusová, která se několikrát snažila s paní Ivanou spojit. "Vždycky říkala, že v pondělí nám zavolá policie a že už ty peníze jsou. Pořád jenom sliby, sliby," doplnila Jana Kalusová.

Tato kauza je až neuvěřitelně průhledná. Paní Ivana zůstává nadále v Opavě a stále ujišťuje, že peníze vrátí. Jen dokola posunuje datum splatnosti. "Hned, jak mi volal pán z Ostravy, tak mi asi za tři dny volala sama, že není žádná svině, aby okrádala důchodce. Ale jak je vidět, pořád je jenom u slibů a nic neděje," řekla Jana Kalusová, které policie naznačila, že nemá počítat s tím, že někdy svoje peníze zase uvidí.

Paní Kalusová není zdaleka jedinou obětí zvláštního podnikatelského nadání paní Ivany. Máme další důkazy a varování pro ostatní. Zkuste odhadnout, kolik peněz dluží třeba svým sousedům v nejbližším okolí. Lidí, kterým zbývají oči pro pláč, je velmi mnoho.

Dealarka stále slibuje

V Opavě tedy řádí podivná dealerka prodávající zájezdy renomované cestovní kanceláře. Má razítko, pokladní stvrzenky a další formuláře. Působí navenek velmi přívětivě a důvěryhodně. Problém je v tom, že žádnou smlouvu s cestovní kanceláří nemá a peníze si nechává pro sebe. Pátrání po dalších obětech bylo tentokrát poměrně snadné.

Jsme v ulici, kde má paní Ivana spolu s manželem rodinný dům. Stačilo zazvonit na první zvonek u sousedů. Objevivší se muž jí půjčil několik tisíc. Slibovaný termín vrácení už dávno vypršel a urgence jsou naprosto zbytečné. Uvidí ještě svoje peníze? "Určitě ne. Nebo to od ní nedostanu dobrovolně. Pomůže jedině soudní cesta, takže si myslím, že pohoříme na svoji dobrotu," smířil se svou situací muž.

Naše další kroky vedou na policii. Mluvčí opavských kriminalistů René Černohorský potvrzuje, že paní Ivana čelí trestnímu stíhání pro podezření z velké série podvodů. "Bylo zjištěno, že ač tato žena nebyla v zaměstnaneckém poměru u cestovní kanceláře, tak zprostředkovávala klientům cestovní smlouvy na různé zájezdy, kdy zároveň přebírala finanční zálohy od poškozených. Tyto zálohy nepředala příslušné cestovní kanceláři v Ostravě," přiblížil mluvčí.

A teď důležitá a odstrašující čísla. "Svým protiprávním jednáním uvedla v omyl 24 klientů, způsobila škodu vyšší než půl miliónu korun, protože si dále půjčila od dalších čtyř důvěřivých lidí ještě 42.500 korun," upřesnil René Černohorský.

Měli jsme ale štěstí. Jedno z vypátraných čísel mobilního telefonu paní Ivany zabralo. Dávejte pozor, opět padaly sliby. "Samozřejmě, že všechno znám, ale všichni budou tento týden odškodněni, takže k tomu nebudu nic vypovídat. Přísliby padly, ale nikdo mi nedal takovou velkou sumu, takže to nešlo zařídit a dostat se z toho ven," uvedla paní Ivana do telefonu a odmítla se vyjadřovat ke konkrétním případům s tím, že o věci ví policie.

Jak jsme zjistili, paní Ivana skutečně použila staré razítko cestovní kanceláře, která pro další cestovou prodává zájezdy. Potvrdil nám to přímo majitel této společnosti. Tato cestovní kancelář se totiž nastěhovala do místa, kde paní Ivana do té doby pracovala pro jinou firmu. Asi vás nepřekvapí, že opět v cestovním ruchu. Inu, kdo je obratný, ten si ví rady vždycky. Přesto se ale nemůžeme zbavit dojmu, že na jedno okresní město je v této kauze až příliš mnoho obětí.

0:00
/
0:00

Cestovka musí vystavit kartičku pojišťovny proti úpadku

Zaplatila zájezd a nikam nepojede, protože zřejmě naletěla podvodnici. To je příběh paní Jany Kalusové. Falešná dealerka zájezdů totiž zneužila razítko a dobré jméno jiné cestovní kanceláře a peníze klientů si nechala pro sebe. Celkem téměř 30 poškozených a škoda půl miliónu korun. Zkusme se na tento případ podívat nejen očima podvedených klientů, ale i cestovních kanceláří. I ty jsou v podstatě poškozeny.

Mluvčí Asociace cestovních kanceláří České republiky Jan Papež uvedl, že případ Jany Kalusové je ojedinělý. I když se údajná podvodnice na své počínání dobře připravila, na jednu věc podle Jana Papeže zapomněla. "Doporučuji, aby si klienti dávali při podpisu smlouvy pozor, zda dostanou také pojišťovací kartičku pojišťovny, která cestovní kancelář pojistí proti úpadku. Kartičky jsou číslovány a nedají se jednoduše falšovat. Je to jedna z věcí, kterou by lidé měli chtít při podpisu cestovní smlouvy," doplnil.

V případě, že by si peníze do kapsy strčil opravdový a nasmlouvaný prodejce, černého Petra by držela cestovní kancelář, protože ze zákona je dáno, že pokud klient podepíše cestovní smlouvu s kvalifikovaným dealerem, tak je krytý. "Cestovní kancelář musí toho člověka odvézt a pak vymáhat peníze od svého dealera, kterého zplnomocnila k té operaci," vysvětlil Jan Papež.

Myslí si přitom, že nemusí být lepší dojít si koupit zájezd přímo do cestovní kanceláře, která zájezd nabízí, nebo pořídit si cestu prostřednictvím internetu. "Agentury, které najdete na ulici, mohou být často lepší než cestovní kancelář v jedné věci, a to, že chytrá, slušná a vzdělaná agentura může klientovi pomoct vybrat si z mnoha cestovních kanceláří. Ale musí to být chytrá, zkušená a vzdělaná cestovní agentura. Zastupuje několik kanceláří, zná nabídku a může konkrétnímu klientovi najít nejvhodnější zájezd," dodal Jan Papež.

V úterý 19. května budeme zkoumat, z jakého důvodu není středočeský hejtman David Rath příznivcem chráněného bydlení zdravotně postižených lidí. Nalaďte si Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: jch , mrk , vij
Spustit audio

Více z pořadu