V koronavirovém semaforu by měla být Praha po částech, míní Prymula

Ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje první mapu čtyřstupňového systému, který vyznačuje jednotlivé okresy podle rizika nákazy covidem-19. Takzvaný semafor vychází z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky a jsou s ním spojena doporučení pro opatření proti šíření nového koronaviru. Jednotlivé stupně se budou označovat bílou, zelenou, žlutou a červenou barvou. Co všechno z představované podoby domácího semaforu vyplývá?

„Situace není nijak dramatická, byť tady v uplynulých 14 dnech byly nárůsty. Nicméně dochází k určitému zklidnění, ať je to severní Morava, nebo pražská ohniska,“ ubezpečuje vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Čtěte také

Semafor má být užitečným vodítkem jak pro občany, tak pro místní samosprávy.

„Veřejnost může očekávat, co se může dít a jaká opatření by mohla být přijímána,“ říká Prymula s tím, že místním samosprávám semafor nabízí přehled, kde rizikovost stoupá a kde není žádný problém.

Dodává také, že i v Moravskoslezském kraji byly okresy, kde nebylo prakticky jakékoliv riziko a bylo zbytečné, aby tady byla aplikována opatření, která jsou plošná a zbytečně by handicapovala obyvatelstvo.

Hodnotit po regionech

Podle dat představených minulý týden by většina okresů byla v nejnižším, bílém stupni rizika. Druhý nejvyšší stupeň, tedy žlutý, by byl v Praze. Pražský primátor Zdeněk Hřib ale namítal, že není důvod, aby bylo hlavní město vyznačeno žlutě. Co na to říká Prymula?

První semafor Česka vycházející z dat k 31. týdnu. Zelených je devět okresů.

„Praha by neměla být jako celek, protože je poměrně velkou aglomerací. Pokud přijmeme úzus, že budeme hodnotit po regionech ve smyslu okresů, tak by to mělo být aplikováno i na Prahu.“ 

Pokud by se totiž zažlutila celá Praha, a přitom by se to týkalo třeba jednoho nebo dvou ohnisek, tak by informace nepřinesla nic přesného. „Akce v Techtle Mechtle dramaticky ovlivnila situaci nejen v Praze, ale i ve středních Čechách. Takže takováto akce by někde měla být vidět, ale nemělo by to znamenat, že celý region je okamžitě postižen,“ přibližuje.

Jak se obyvatelé Prachatic vyrovnávají s obnovením mimořádných hygienických opatření? Jak výrazný zájem by mohli mít Češi o dovolenou v Tunisku? A vrací se zahraniční turisté do Česka?

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.