V Jihoafrické republice nemusím řešit tolik byrokracie jako v Česku, tvrdí farmář Petr Hawerland

24. srpen 2015

Petr Hawerland má ranč nedaleko Telče a navíc spoluvlastní farmu v Jihoafrické republice. Přitom ke koním a farmě se dostal pouhou náhodou, a to díky jednomu splněnému dětskému přání.

Děti se chtěly projet na koních a po chvíli váhání a přemlouvání jel na koni i Petr Hawerland, vystudovaný veterinář, který toho podle svých slov o koních příliš nevěděl.

Výhled z koňského hřbetu mu však učaroval, a tak se projel i následující den a o týden později udělal spontánní rozhodnutí – koupil si koně. „Bylo to neštěstí,“ hodnotí dnes v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

„Vždycky jsem chtěl srub s houpacím křeslem, který můžete vidět ve filmech,“ přibližuje své sny Petr Hawerland. Tento se mu splnil díky jedné noci nad vínem. Tehdy si plácl a koupil pozemek s objektem, který byl téměř na zboření. „To místo jsem předem neviděl, a přesto jsme si plácli,“ vzpomíná. Dnes si svůj ranč jen pochvaluje: „Je tam fantastická příroda a pro koně jde o jedno z nejkrásnějších míst.“

Čtěte také


V Jihoafrické republice nemáte tolik problémů s byrokracií. Tady to začíná finančním úřadem, pokračuje veterinou, hygienou a pořád za vámi někdo chodí a trápí vás. Začínal jsem jako bio zemědělec a paní chtěla vidět bio vidle, bio seno a podobně,“ popisuje Petr Hawerland a dodává: „Legislativa u nás je nafouklá a pochybně interpretovaná.

Farmaří také v Jihoafrické republice. „Můj přítel se vrátil z cesty po Jihoafrické republice nadšený a přiměl mě, abych se tam vydal s ním. Nakonec jsme si koupili farmu,“ přibližuje Petr Hawerland jednoduše. Tehdy pořídili dobytčí farmu, kterou postupně „zazvěřili“ a dnes na svém pozemku mají okolo 400 nebo 450 zvířat.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio