V hospicích nabízíme péči i pro pozůstalé, rodiny se k nám vracejí, říká Marie Svatošová

11. listopad 2015

Lidé ke stáru bilancují svůj život a hodnotí, na co jsou hrdí a čeho naopak litují – narušené rodinné vztahy a životní kopance, které má každý člověk. „Cílem hospicové péče je pomoci jim,“ vysvětluje lékařka, spisovatelka a zakladatelka českého hospicového hnutí Marie Svatošová. Umíme se dnes už lépe postarat o staré a nemocné?

Častokrát je v hospicovém hnutí svědkem smíření mezi rodiči a dětmi, a pak si říká, že má smysl takovou práci dělat a že nic nevzdá.

Hospicová péče ale nekončí smrtí pacienta, následuje péče i pro pozůstalé. „V průběhu péče o pacienta se snažíme rodinu poznat a udělat obrázek, s kým budeme komunikovat,“ vysvětluje v rozhovoru s Lucií Výbornou. S některými je v kontaktu dlouhodobě a stává se, že se do starších hospiců rodiny vracejí, pokud opět umírá některý jejich blízký.

Čtěte také

„Nejdůležitější v životě je láska, ta zůstane, ostatní tady necháváme,“ upozorňuje. V hospicu se snaží vidět celého člověka, nejenom jeho tělo, ale i jeho duši, a pokud je pacient nevěřící, tak tomu nazývají nesvátostné doprovázení, hlavně s láskou. „Každý člen týmu musí být na základní rovině schopen poskytnout psychoterapeutické rozhovory,“ upozorňuje.


Chceme vybudovat síť mobilních hospiců, aby byla péče dostupná i v poslední vísce na horách

Lidé si podle ní pod pojmem dobrá smrt představují umřít ve spánku, ale dříve chtěli být na život po smrti dobře připravení, nechtěli umřít náhle. „Normální smrt je, když člověk naplnil život, ta svíčka nesfoukla náhle,“ podotýká.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio