V Dalmácii se pohřešuje český turista, na Istrii už jeden zemřel

4. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Čeští turisté v Chorvatsku přeceňují své síly a v silném větru se vydávají na volné moře. V Dalmácii záchranáři už od včerejšího odpoledne pátrají po nezvěstném Čechovi. Osmnáctiletý český turista plaval na matraci u kempu Baško Polje. Silný vítr, který podle policie dosahoval rychlosti sta kilometrů v hodině, ho odnesl do oblasti bračského kanálu. Více než čtyřiadvacet hodin po něm pátrá námořní policie, vrtulník i řada civilistů. Podle posledních informací už záchranáři začali pátrat i ve Hvarském kanálu. Je totiž šance, že mladík se mohl dostat právě mezi ostrovy Brač a Hvar.

Jednadvacetiletý český turista ale včera zemřel na Istrii. U střediska Rapc plaval za ochrannými bójkami, asi dvě stě metrů od pobřeží a v plné rychlosti ho srazil motorový člun. Potápěči ho našli po třiceti minutách mrtvého v patnáctimetrové hloubce.

Včera po pětadvaceti letech opět hořelo na ostrově Šolta, ležícím nejblíže Splitu. Okolo půl jedenácté dopoledne začal hořet borový les. Kvůli velmi silnému větru se oheň rychle rozšířil do okolního terénu až na jižní pobřeží ostrova. Velmi rychle zachvátil pobřeží u Jorje i Male Lučice. Shořelo okolo třiceti hektarů převážně borového lesa včetně nízkého porostu a oliv. U požáru zasahovalo čtyřicet hasičů. Vrtulníkem ale museli přiletět posily: sto třicet až sto čtyřicet profesionálních hasičů. Hasit nakonec museli pomocí kanaderu. Pod kontrolu se podařilo požár dostat okolo čtrnácté hodiny, úplně lokalizován byl až v devatenáct hodin. Požár se obešel bez zranění, evakuována byla pouze skupina čtyřiceti skautů z Belgie.

Na Brači se nyní rekreuje pět tisíc pět set turistů, z toho devadesát procent v Bolu a Supetaru. Nejvíce z nich pochází z Anglie, Německa a České republiky. Raritou v Bolu jsou turisté ze Švédska a Norska. V Supetaru je obsazenost hotelů a apartmánů o padesát procent vyšší než v minulém roce a narazíte tu zejména na anglické a francouzské turisty.

Největší nárůst ze všech chorvatských turistických regionů zaznamenává Šibenik. V celé oblasti je o pětadvacet procent více lidí než je obvyklé a místní tvrdí, že je to nejlepší sezóna za posledních patnáct let.

Až do 15. července můžete navštívit výstavu plakátů v galerii Arsenal ve městě Hvar. Jejím tématem je přírodní a kulturní bohatství Chorvatska. Vystaveny jsou fotografie čtyř autorů. Na některých jsou zachycena města, jiný autor se pro změnu soustředil na přírodní krásy, jako jsou Modrá jeskyně na ostrově Biševo či levandulová pole na Hvaru. Vstupné je 10 kun.

Doprava: na chorvatských silnicích a dálnicích je provoz plynulý, nikde se netvoří kolony. Jen v přímořských turistických centrech počítejte se zvýšeným provozem. A ještě varování: pokud zítra bude pršet, jezděte po místních silnicích opatrně. Chorvaté přidávají do asfaltu vápenec a na silnicích to po dešti klouže jako po ledě.

Přehled kurzů: za 100 korun dostanete ve Splitské bance 22 kun a 87 lipa. Euro směníte za 7 kun a 22 lipa. Za jeden litr benzínu Euro 95 zaplatíte dnes ještě 7 kun 65 lipa. Od zítřka ale benzín podraží.

Počasí: dopoledne by mělo být polojasno, odpoledne přijde do Dalmácie počasí ze severu. Bude oblačno, místy s deštěm. Přes den bude vát slabý vítr , večer začne opět foukat vítr od severu a severozápadu. Noční teploty klesnou na 20 až 24. Nejvyšší denní vystoupí na 27 až 31 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: na otevřeném jižním Jadranu po poledni místy udeří severozápadní vítr o rychlosti 36 uzlů. Na severním Jadranu možnost neverinu. Moře je na stupni 2 až 3, na otevřeném jižním Jadranu 3 až 4. Viditelnost 10 až 20 km.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu