V Chorvatsku zdražila elektřina

1. září 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Za elektřinu zaplatíme v Chorvatsku více, splitské úřady kontrolují stánkaře, hasiči získávají od vlády nová auta. Splitská univerzita má stále volná místa. Zájemci o studium se ještě mohou hlásit na přírodovědeckou, elektorechnickou a strojírenskou fakultu.

V Chorvatsku zdražila elektřina. Ode dneška zaplatí Chorvaté víc za elektrickou energii. Místní energetické závody zvýšily cenu elektřiny na 58 lip za jednu kilowathodinu. To je nárůst o tři lipa. V Chorvatsku šly ceny elektrické energie nahoru naposledy v roce 2002.

Úřady kontrolují stánkaře. Stánky s občerstvením ve Splitu začaly kontrolovat úřady. Ty vyhlásily boj podnikatelům, kteří své kavárny a restaurace na černo rozšiřují. Hlavně ve splitském přístavu probíhají kontroly téměř každý den a už přinesly své výsledky. Odhaduje se, že jen v centru Splitu může být až padesát na černo postavených předzahrádek.

Hasiči dostali nové auto. Hasiči v Sinji mají k dispozici nový vůz. Stálo tři miliony kun. Chorvatská vláda se rozhodla postupně zlepšovat vybavenost profesionálních i dobrovolných hasičů, aby mohli lépe bojovat s požáry. Ty letos Chorvatsko naštěstí nepotrápily tak, jako v minulosti.

Splitská univerzita láká studenty. Splitská univerzita má stále volná místa. Zájemci o studium se ještě mohou hlásit na přírodovědeckou, elektorechnickou a strojírenskou fakultu. Univerzita jich může přijmout až třináct stovek. Beznadějně plné jsou ekonomické obory. Tradičně velký zájem je i o medicínu.

Kurzy a ceny

Sto českých korun směníte na 25 kun. Za jedno euro dostanete 7 kun a 39 lip. Jde ovšem o kurz deviza střed, ve směnárnách tak zaplatíte o něco víc. Nafta je za 7,30 kuna, litr benzínu Euro 95 stojí téměř 8 kun.

Počasí

U Jadranu bude zítra slunečno. Ranní teploty 25 až 29 stupňů, odpolední 29 až 32. Povane slabý severozápadní nebo západní vítr.

Jachtaře čeká většinou západní vítr 6 až 14 uzlů, ve Velebitském kanálu až 18 uzlů. Moře mezi dvojkou a trojkou. Viditelnost do 20-ti kilometrů, v mlze jen 4 kilometry. Na jižním Jadranu místy oblačno a přeháňky nebo bouřky z tepla.

autoři: duv , vav
Spustit audio

Více z pořadu