V Chorvatsku tráví dovolenou téměř 400 tisíc lidí

16. červenec 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku nyní trváví dovolenou 399 tisíc lidí. Do Dubrovníku přijela monacká princezna Caroline. U města Pakostane hoří skládka komunálního odpadu.

V Chorvatsku je teď na dovolené 399 tisíc lidí, tvrdí Chorvatské turistické sdružení. Je to o tři procenta méně než minulý rok. Větší příliv turistů zaznamenala jen Dalmácie - podle chorvatských zdrojů o devět procent více. Hoteliéři očekávají, že hlavní nápor přijde až v srpnu.

Do Dubrovníku přijela monacká princezna Caroline. Na Jadran dorazila na své luxusní jachtě Pasha III.

U města Pakostane hoří skládka komunálního odpadu. Problémy způsobil dým a silný zápach především turistům s dýchacími potížemi. Pracovníci tamních komunálních služeb a hasiči oheň likvidují. Nemohou ale vyloučit, že se bude situace opakovat.

Nejde totiž o první letošní případ. Stejné problémy řešili už před několika týdny. Zplodinami z požáru netrpí jen lidé, ale také ptáci v nedaleké ornitologické rezervaci Vranské jezero.

Turisté, kteří se rekreují blízko obce Vodiče, měli možnost vidět zajímavý rybářský úlovek. Jeden z tamních rybářů chytil takzvaného mořského psa. Vážil 150 kilogramů a byl dlouhý téměř tři metry. Rybář jej ulovil na otevřeném moři.

Doprava:

Provoz na chorvatských silnicích je dnes zatím střední intenzity. Drobné kolony se tvoří v turistických centrech. Na hraničním přechodu Macelj se čeká přibližně hodinu na vjezdu do Chorvatska, na výjezdu je to bez čekacích dob.

Jak už jsme vás informovali, včera bylo zprovozněno dalších 27 kilometrů dálnice A 1. Jedná se o dva úseky v severní části dálnice Záhřeb - Split, a to od jižního portálu tunelu Mala Kapela do uzlu Žuta Lokva a od Perušiće do Gospiće .

Poslední letos plánovaný úsek Žuta Lokva - Perušić, dlouhý 45 km, má být dokončen do konce července. Právě na objížďce tohotu úseku se na silnici tvoří kolony.

Počasí:

Zítra nás v Dalmácii podle chorvatských meteorologů čeká ráno polojasno, přes den slunečno. V noci teploty klesnou na 23 stupňů. Přes den by mělo být kolem 31 stupňů.

Upozornění pro jachtaře dnes meteorologové žádné nevydali. V severním a středním jadranu bude foukat jihovýchodní a jihozápadní vítr 4 až 10 uzlů. Moře bude klidné na stupni 1 až 2. Viditelnost 20 kilometrů.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu