V Chorvatsku napadl první letošní sníh

31. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Přestože na Zavižanu ve vnitrozemí Chorvatska chumelilo, turistům u Jadranu meteorologové slibují teplé a slunečné září. Druhý tubus tunelu Svety rok je podle chorvatského tisku velkým luxusem. Na Korčule najdete spoustu památek, jejím pokladem jsou ale i zvyky a obyčeje, které se tam uchovávají po staletí.

V Chorvatsku napadl první letošní sníh. Bylo to včera na Zavižanu u města Gospič ve vnitrozemí. Teplota tam klesla na 1 stupeň nad nulu. Nebojte, u moře nás sníh nečeká - září by podle meteorologů mělo být teplé a slunečné.

Místní tisk píše o dopravní situaci. Druhý tubus tunelu Svety rok, který je proražený, je prý velkým luxusem. Osvětlení, ventilace a signalizace přijdou na 300 miliónu kun a tunel by měl být hotov v roce 2009. Ulehčilo by se turistům, kteří jezdí na dovolenou do Dalmácie, Chorvaté ale tvrdí, že zácpy na silnicích v období prázdnin jsou normální a oni jsou na ně zvyklí.

Zajímá vás, jak žije legendární Mostar, město v sousední Bosně a Hercegovině, kde ještě před 13 lety svištěly kulky a létaly granáty? Na první pohled tam panuje ničím nerušený klid, pod povrchem ale stále dřímají nebezpečné vášně. Pokud trávíte léto v Dalmácii, výlet do tohoto těžce zkoušeného města s nádechem pohádek tisíce a jedné noci rozhodně stojí za to.

Míříme na Korčulu. Najdete tam spoustu památek. Například "Stonskou zeď", která je více než 5 kilometrů dlouhá, má přes 40 věží a je podobná té čínské. Korčula - město a přístav na stejnojmenném jihodalmatském ostrově by se díky své kráse mohly jmenovat Dubrovníkem v malém. V centru města vaši pozornost přiláká gotická katedrála Svatého Marka. Pokladem Korčuly jsou i zvyky a obyčeje, které se tu uchovávají po staletí. Z jednoho z nich se stala turistická atrakce. Je to tradiční rytířská hra se zpěvy "Moreška", která se hraje každý rok jako vzpomínka na někdejší turecké útoky na město.

Ceny a kurzy:

Řidiče upozorňujeme, že v síti státních čerpacích stanic INA zaplatí za litr Euro Supru 95 rovných 8 kun. Nafta stojí 7,60 kuna. Jinde mohou být pohonné hmoty dražší, litr benzinu až o 40 lipa.

Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,29 kuna a za 100 slovenských korun 18,93 kuna. Za euro pak dostanete 7 kuna 24 lipa.

Počasí:

U moře bude v pátek slunečno, ranní teploty 19 až 23, odpolední vystoupí na 24 až 27 stupňů. Vát bude proměnlivý vítr, ráno slabá bura.

Varování pro jachtaře, na otevřeném moři bude i nadále foukat severozápadní vítr do 35 uzlů, během noci a ráno ale oslabí. Moře bude na pětce, u pobřeží pak dvojka až trojka. Viditelnost přes dvacet kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu