Útok na porodnici v Mariupolu byl cílený terorismus, ne chyba, zdůrazňuje generál Šedivý

10. březen 2022

Ukrajinskou armádu posílily už stovky zahraničních dobrovolníků, cizinecká legie hlásí první úspěchy. Podle ukrajinského zpravodajského serveru TSN.ua se prý polským legionářům podařilo napadnout a poškodit ruský konvoj. „Je předčasné informace hodnotit, nevíme, jak se podařilo omezit aktivity vojsk, které jsou v konvoji. To hlavní teprve přijde,“ upozorňuje bývalý náčelník generálního štábu české armády a vedoucí katedry bezpečnostních studií Vysoké školy CEVRO Jiří Šedivý.

„Cizinecká legie je separátní část obrany Ukrajiny, která je složená z teoreticky velmi dobře připravených, motivovaných a vycvičených vojáků, kteří přichází pomoct Ukrajině,“ vysvětluje generál Šedivý.

Ukrajina má zatím potíže s vyzbrojováním těchto bojovníků, celý systém zahraniční legie se teprve rodí.

Obavy z propagandy

Existují obavy, zda si aktivitu legionářů nepoužije Rusko k propagandě.

Čtěte také

Velká Británie vyzvala své vojáky v aktivní službě, kteří se vydali na Ukrajinu, aby se radši vrátili domů, ministerstvo obrany se obává, že jejich přítomnost by si Rusko mohlo vyložit jako přímou účast Spojeného království v konfliktu.

„Rusové můžou vytvořit jakýkoliv příběh, který bude použit jako záminka pro útoky na Velkou Británii, případně další státy. Na druhou stranu je to rozhodnutí těch daných lidí, kteří jsou třeba veteráni z válek, ať v Iráku nebo v Afghánistánu, jsou to zkušení bojovníci, můžou Ukrajincům hodně pomoct,“ věří generál Šedivý.

Každý velitel ví přesně, na co má střílet

Ruské nálety na dětskou nemocnici a porodnici v Mariupolu, které se odehrály ve středu, nejsou podle generála Šedivého technickým selháním, ale terorismem:

Čtěte také

„Technické selhání sice možné je. Ale v tomto případě jsem přesvědčen, že je to akt vojenského terorismu, který Rusové použili na to, aby se destabilizovala mysl a odpor lidí v Mariupolu.“

„Každý velitel, který provádí a plánuje palbu, ví přesně, na co má střílet. Protože musí střílet na nepřítele, musí mít spočítané veškeré parametry. Mají k dispozici mapy, satelitní letecké snímky, stoprocentně jsou na místě i průzkumníci, kteří provádí ověřování, zda ten cíl je skutečně tím daným cílem a potom vyhodnocují účinnost té palby,“ vysvětluje Šedivý.

Bývalý náčelník generálního štábu české armády a vedoucí katedry bezpečnostních studií Vysoké školy CEVRO Jiří Šedivý

„Nevěřím, že tak výrazný výbuch byla náhoda nebo technické selhání. To se děje ve velmi mimořádných případech. V tomto případě to nejsou palby na velkou vzdálenost, to znamená, že to selhání by muselo být skutečně fatální. Myslím si, že to je opravdu cílený teroristický útok na civilní obyvatelstvo.“

autoři: Jan Pokorný , vma
Spustit audio

Související