Ulice Putina nezastaví. Může ho ale zastavit odpor Ukrajinců, myslí si bývalý sovětský disident

Po skoro dvou týdnech války ve východní Evropě přibývá lidského utrpení na Ukrajině i protestů v ruských městech. Proč samotné protesty nepovedou k pádu prezidenta Vladimira Putina? Proč se jeho plánů mají obávat i Češi? A hrozí, že Spojené státy v budoucnu přestanou podporovat své evropské spojence v NATO? Hostem Jana Kaliby ve Dvaceti minutách Radiožurnálu je rusko-americký fyzik, bojovník za lidská práva a bývalý sovětský disident Pavel Litvinov.

Jak prožíváte to, co se děje na Ukrajině a v Rusku?

Je to jeden z nejsmutnějších dnů v mém životě. Když Sovětský svaz v roce 1968 hrozil Československo, tak jsme se cítili stejně. Tenkrát jsme ale nebyli překvapení. Očekávali jsme to. Víceméně jsme věděli, o co jde. Ukrajina už je ale svobodná země, samostatná země, která nikomu nehrozí, není součástí Ruska.

Čtěte také

Najednou tento zvláštní nový diktátor, který není komunista, se rozhodl, že musí obnovit něco, co nikdy předtím neexistovalo. Tak napadne lidi, lidé umírají, musí opouštět své domy, které jsou ničeny. Máme tu skutečnou válku, která hrozí, že se rozroste do dalších zemí. Někteří lidé se dokonce obávají, že by se mohla proměnit ve třetí světovou válku. Nedává to vůbec žádný smysl. Je to neuvěřitelná krutost, od tohoto bývalého plukovníka KGB, který byl nikdo a najednou si myslí, že je lídr celého světa.

Jaký dopad budou mít na Rusko zavedené sankce?

Sankce budou samozřejmě fungovat. Lidé v Rusku už je pociťují. Jak špatné to bude pro bohaté lidi v Rusku? To je otázka. Myslím, že někteří z nich už to pociťují. Přicházejí o peníze. Ti bohatí mají mnohem více peněz, tak se mají mnohem více o co bát. Já, když nemám nic, tak se nebudu bát, že o něco mohu přijít. Snad ale budou sankce, se kterými přichází Západ, které už zavedl, se kterými dále hrozí, tak zapůsobí na tyto bohaté lidi a může to snad pomoct tomu, aby to Putina odstavilo od moci.

Můžeme ale jen tipovat, odhadovat. Vážně nevíme. Víme, že je Putin podezřívavý vůči všem a není úplně zřejmé, s kým mluví, s kým se stýká, komu naslouchá. Můžeme říkat, že je blázen, ale určitě není šílený. Lidé v Rusku už pociťují sankce, to je jasné. Nemohou ale říct nic, kromě těch, kteří už vyšli do ulic a protestují. Je jich dost. Jsou to slušné davy, ale pořád to je nízké procento. Většina lidí jen čeká na to, co vlastně sankce budou znamenat. Rozhodně to bude pro Rusy horší.

Pokud by protestující lidé mohli Putinovi nějakým způsobem hrozit, začne do nich střílet. To je dost možné. Poté, co by nějací lidé zemřeli, tak by asi přišly další sankce. Já tady jen spekuluji o tom, co by se mohlo stát. Jsou tu nové zákony, které omezují svobodu slova. Mí přátelé, mí příbuzní už nemohou cestovat bez víz do jiných částí světa.

Vy víte, jaké je to protestovat v Rusku proti vojenské agresi vůči cizí zemi. Na Rudé náměstí v Moskvě jste se tehdy vydali s transparenty proti okupaci Československa v osmičlenné skupině. Můžete nás trochu provést psychologií protestu v Rusku? Co by se muselo stát, aby se do ulic vydali i lidé, kteří si doposud protestovat netroufli?

V mnoha životech nic takového nebylo vyzkoušeno. Teď tu jsou tisíce lidí, kteří vycházejí do ulic. Když jsme protestovali my, tak jsme měli slogan. Neočekávali jsme, že něco změníme. Nemysleli jsme si, že změníme situaci, že ti vojáci, kteří přijeli do Československa, se vrátí zpátky. To jsme prostě nečekali.

Čtěte také

Dnes mají lidé mnohem více co ztratit. Vyrostli v relativně svobodné zemi. Samozřejmě, že není svobodná, ale určitě jsou jejich možnosti mnohem lepší, než jaké jsme měli my. Když připomeneme Jelcinův režim, tak mu můžeme připsat za vinu spoustu věcí. Zaútočil na Čečensko a zatímco útočil, tak toho neznámého důstojníka KGB učinil člověkem, který všechno vede. Mluvím samozřejmě o Putinovi. Jelcin potom zemřel a teď máme Putina. 

Je tady generace, která se mohla cítit alespoň trochu svobodná. Ta generace má děti a tito lidé chtějí žít ve svobodném světě. Nevíme, jak zareagují, co udělají. Nemyslím si, že největší Putinův problém je ulice. Nemyslím si, že ho svrhne, ale je důležitá, protože připomínáme Ukrajincům a celému světu, že tu jsou Rusové, kteří jsou jiní, že jsou to Rusové, kteří jsou proti válce, kteří jsou proti tomu, jak Rusko napadlo Ukrajinu a že ta změna je v Rusku do budoucna možná. Pokud by těch lidí bylo více, pokud by se organizovali, tak by to mohlo vést ke změnám. Čísla asi nebudou tak veliká, ale pořád to může změnit situaci.

Vidíme čísla a asi porostou. Putina ale nezastaví. Co ho může zastavit, je odpor ukrajinského lidu. Ukrajinci jsou skvělí. Za krátkou dobu dokázali ukázat, že jsou svobodní, že jsou to lidé, kteří jsou připraveni zemřít za svoji zemi. To Rusko nikdy nebylo.

autoři: Jan Kaliba , vla
Spustit audio

Související