Utajené porody dnes skoro nikdo nezná, jsou přitom bezpečnější než babybox

31. srpen 2017

Měl to být způsob, jak umožnit ženám rodit v porodnici a přitom zůstat anonymní. Takzvané porody v utajení umožňují tuzemské zákony už třináct let.

V praxi to vypadá tak, že lékaři znají identitu matky, ale její jméno není součástí dokumentace. Zůstává zapečetěné, matka ani není v rodném listu dítěte. Právní vztah k němu má jen do doby osvojení. Porodníci tuhle variantu preferují. Jenže s nástupem babyboxů z praxe skoro vymizela.

Z ankety v centru Prahy vyplynulo, že lidé o této možnosti porodu příliš nevědí. „Umožňují ho přitom zařízení po celém Česku," říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

„S ohledem na podstatu utajovaného porodu, kdy utajení spočívá v tom, že identifikační údaje pacientky jsou na základě její písemné žádosti vedeny odděleně od zdravotnické dokumentace, by tuto variantu porodu mělo umožnit každé zdravotnické zařízení, které má porodnické oddělení,” potvrzuje Čechová..

Přesto podle šéfa podolské porodnice Jaroslava Feyereisla u nich tuto možnost zatím žádná rodička nevyužila. Dodal, že utajené porody jsou přitom podle něj pro dítě bezpečnější, než odložení do babyboxu.


Při utajeném porodu je dítěti poskytnuta profesionální péče včetně všech nutných věcí vyšetření nebo očkování.ŠÉF PORODNICE V PODOLÍ

„Při utajeném porodu je dítěti poskytnuta profesionální péče včetně všech nutných věcí vyšetření nebo očkování,” říká.

Právnička se specializací na zdravotnickou oblast Adéla Hořejší doplňuje, že utajený porod je oproti babyboxům pro dítě bezpečnější taky z hlediska práva.

„Dítě potom má daleko širší možnost znát svoji identitu. Buď automaticky z hlediska třeba informací o průběhu porodu, nebo i následně může požádat soud o odtajnění dokumentů,” upozorňuje.

Babyboxy utajené porody vytlačily

Feyereisl i Hořejší se ale shodují, že babyboxy také významně pomáhají ženám, které se chtějí vzdát potomka. Matky si tak mohou samy zvolit variantu, která jim lépe vyhovuje.

Za dvanáct let existence babyboxů v Česku do nich odložily už 156 dětí. Kolik se uskutečnilo utajených porodů, není možné zjistit. Stát tato čísla oficiálně neeviduje. Podle ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslava Feyereisla ale utajené porody prakticky vymizely.

autor: kkr
Spustit audio