Ústava špatná není, ne všichni s ní ale umí pracovat, míní právník Kysela

Prezident Miloš Zeman zopakoval, že je připraven zastavit trestní stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo, pokud by ho znovu otevřel Nejvyšší státní zástupce. Co by se ale stalo, kdyby premiér Andrej Babiš abolici nepřijal? Odpovídá ústavní právník Jan Kysela.

„Nepřijetí milosti je v zásadě věcí úvahy jednoho každého občana, který je objektem trestního stíhání, a prezident republiky ho omilostní,“ vysvětluje Kysela.

Čtěte také

V řízení už nemůže být vynesen žádný odsuzující trest, ale může být rozhodnuto o vině nebo nevině za předpokladu, že někdo, kdo je objektem trestního stíhání, si něco takového přeje, protože chce být očištěn soudem.

 „Chce-li Andrej Babiš nechat věc otevřenou pro orgány činné v trestním řízení, tak by musel rozhodnutí prezidenta nekontrasignovat, a tím by to rozhodnutí platně nevzniklo,“ říká.

Česká ústava podle Kysely špatná není, ne všichni s ní ale umí dobře pracovat. A to, že novináři i veřejnost se v poslední době věnují ústavě častěji, vídí jak pozitivně, tak negativně.

Edukace je žádoucí, ale žádoucí mi nepřipadá kontext. Ústava z toho nevychází úplně dobře,“ upozorňuje.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio