Úsporné žárovky, záruka a reklamace

27. říjen 2005
Vaše téma

Žárovky jsou běžné spotřební zboží, na které platí dvouletá záruční doba. Problém ale může nastat s reklamací. Záruka se totiž nevztahuje na vady způsobené opotřebením. Může se vám tak stát, že nebudou chtít vzít v obchodě žárovku k reklamaci přesto, že praskla už po měsíci užívání. Kdo je v právu jsme zjišťovali u Sdružení obrany spotřebitelů.

Podle zkušeností Sdružení obrany spotřebitelů se tedy můžeme dostat do problémů, když žárovka praskne a my jí chceme reklamovat.

Žárovky je možné reklamovat jako každé jiné spotřební zboží a je možné trvat i na jejich výměně. Záruka se sice nevztahuje na vady způsobené opotřebením - v případě drahých žárovek, ale určitě nemohou přestat svítit třeba už po měsíci. Spotřebitelé většinou nechtějí reklamovat žárovku za 15 korun, jiné je to ale v případě drahých úsporných žárovek, které stojí řádově stokoruny. Pokračuje mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Ivana Picková.

Picková: U některých žárovek výrobci udávají hodiny, po které mají garantovanou kvalitu, takže pokud máme na žárovce, že vydrží tisíc hodin svítit, je zcela na místě, když po týdnu praskne, tak ji půjdeme reklamovat.

U úsporných drahých žárovek očekáváme, že nějakou dobu vydrží. Kdy je tedy ta reklamace na místě?

Reklamace je na místě, pokud nesvítí žárovky už například po týdnu nebo po měsíci užívání. Důležité je také zjistit, jaká je životnost žárovky podle návodu. Ivana Picková určitě doporučuje, aby se zákazníci v případě pochybností obrátili na prodejnu, kde žárovku koupili. Je také dobré ověřit si, jak dlouho žárovka zhruba svítila.

Picková: V podstatě, když se nad tím zamyslíte, tak zjistíte, že u toho lustru sedíte pravidelně každý večer, třeba dvě hodiny, takže se to dá násobit počtem dnů, týdnů, měsíců. K tomu číslu se dá dojít.

Posluchačka Marie Plachá z Uherského Hradiště mluvila o tom, že její manžel koupil velmi drahé žárovky, ze kterých jde "divný zápach". Má strach, jestli to nemůže způsobit zdravotní problémy. Je to vůbec možné?

Podle Ivany Pickové může žárovka nějak zapáchat, není to ale běžné. Výrobci navíc mají povinnost danou zákonem a to uvádět na trh pouze výrobky, které nejsou zdraví škodlivé. U žárovek samozřejmě není zápach běžný. Sdružení obrany spotřebitelů proto určitě doporučuje obrátit se na Českou obchodní inspekci.

Picková: Takže bych spotřebitelce doporučila, aby se obrátila na Českou obchodní inspekci, která může zjistit, zda se jedná o žárovku, která ohrožuje zdraví a je nebezpečná. Pak by na to určitě Česká obchodní inspekce spotřebitele upozornila.

Posluchačka neuvedla, jestli je zápach cítit už při vybalení žárovky z krabice, nebo až po montáži do svítidla. Sdružení obrany spotřebitelů ale určitě nedoporučuje raději tento výrobek montovat do žádné lampy nebo lustru.

Ještě dodáme, že podle výrobců žárovek tyto výrobky nemohou být v běžném použití v domácnosti životu nebezpečné. Vztahuje se na ně navíc zákon o zpětném odběru a ekologické likvidaci. V podstatě to znamená, že každý by měl vrátit použitou žárovku zpět do prodejny. Výrobce by je pak měl na vlastní náklady ekologicky recyklovat.

autor: Hana Jurášková
Spustit audio

Více z pořadu