ÚS: Exministr spravedlnosti Blažek chyboval, když povolil vydání Torubarova do Ruska

26. červen 2014
Zprávy

Ústavní soud rozhodl, že exministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS chyboval, když povolil vydání podnikatele Alexeje Torubarova do Ruska. Ten je ve vlasti obžalován z rozsáhlého podvodu. Blažek měl podle soudu počkat na konec azylového řízení. Torubarov opustil Česko za dramatických okolností, později z Ruska znovu uprchl a požádal o azyl v Maďarsku.

Ruský podnikatel Alexej Torubarov žádal o azyl v Česku. České ministerstvo spravedlnosti ho vydalo k trestnímu stíhání do Ruska ještě před tím, než bylo jasné, jak žádost o azyl dopadne.

Ústavní soudci nedávno závazně určili, že ministerstvo by mělo při vydávání člověka do zahraničí vždy čekat na to, jak dopadne cizincova žádost o udělení mezinárodní ochrany. Azylové a vydávací řízení totiž obvykle probíhají paralelně, jedno spadá pod ministerstvo vnitra, druhé pod ministerstvo spravedlnosti.

V době, kdy Blažek rozhodoval, stanovisko pléna Ústavního soudu ještě neexistovalo. Podle dnešního nálezu však vydání před rozhodnutím o azylu i tak porušovalo mezinárodní dohody a trestní řád.

„Zodpovědně tady prohlašuji, že jsme s panem Schwarzenbergem spolupracovali na tom, aby ten případ dopadl jinak,“ řekl tehdy Blažek.

Soudkyně Ivana Janů připustila, že nález je více méně akademický, protože vydání se už odehrálo. Torubarov by nyní teoreticky mohl požádat o odškodění za nezákonný postup. Podle jeho advokáta Milana Hulíka to bude nejspíš zvažovat: „Nejdřív musím mluvit se svým klientem, abychom to zvážili.“

Alexej Torubarov

„I když vlastně on byl do Ruské federace vydán v důsledku této chyby, tak Ústavní soud rozhodl tak, jak rozhodl. I když jde o výrok částečně akademický, přesto ho považuje za velmi důležitý k tomu, aby došlo k možné reparaci, alespoň touto deklarací," řekla Janů.

Rozhodnutí Ústavního soudu neznamená, že by Torubarov azyl dostal nebo měl dostat. To je otázka případného azylového řízení.

Místo, kde se Torubarov nyní zdržuje, Ústavní soud podle Janů nezná. Informace nemůže na přání klienta poskytovat ani jeho advokát.

Vydírání a podvody

Torubarov byl v Rusku stíhán za vydírání důstojníka tajné služby a podvody. Podle prokuratury oklamal a okradl své společníky ve firmě Elvis Plus a nezákonně se stal jejím stoprocentním majitelem. Na základě toho si podle žaloby u banky půjčil 26 milionů rublů.

Obvinění z podvodu vznesly ruské orgány v roce 2009, o rok později po něm začal pátrat Interpol. Policie Torubarova zadržela na česko-rakouských hranicích, když jel autem na dovolenou do Itálie.

Rusko pak uspělo se žádostí o vydání. Torubarov však znovu uprchl za hranice. Koncem loňského roku ho zadržela policie v Maďarsku. Následně tam požádal o azyl.

„V Rusku musel být z vyšetřovací vazby propuštěn, protože tam seděl bez soudu déle, než je podle ruského zákona možné. Okamžitě utekl znovu, a sice na Ukrajinu. V prosinci byl nalezen na ukrajinsko-maďarské hranici ve stavu naprostého vyčerpání. V současné době žádá o utečenecký statut právě v Maďarsku,“ uvádí Dvořák.

Cisterna před letadlem

Kauza rozhádala české politiky, tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chtěl dokonce zastavit odlet Torubarova z Prahy do Ruska. Nařídil personálu pražského letiště postavit před ruský letoun cisternu.

Dnešní rozhodnutí Ústavního soudu Kalousek přivítal: „Mám z toho samozřejmě radost, protože jsme o tom nikdy nepochybovali. Myslím si, že to byla vina ministra Blažka a jeho úřadu, protože na to tam měl specialisty. Nemohu si při té příležitosti také nevzpomenout na svých několik bdělých spoluobčanů, kteří na mě v této souvislosti podali trestní oznámení za mé aktivity při vydávání a položit otázku, kdo vlastně tenkrát hájil spravedlnost?“

autoři: Michaela Vydrová , mkk | zdroj: ČTK
Spustit audio