Úroda ovoce bude kvůli mrazům nižší, na ceně to ale nepoznáme

Letošní úroda ovoce bude kvůli jarním mrazům skoro o třetinu nižší než loni. Oznámila to Ovocnářská unie České republiky. Nízké teploty na konci dubna nejvíce poškodily sady na jižní Moravě.

Mráz z posledního dubnového týdne poničil řadu ovocných sadů a vinic v teplejších oblastech České republiky. Vinaři už v květnu vyčíslili škody způsobené jarním mrazem skoro na 1,5 miliardy korun. Ovocnáři pak ztráty odhadují na 400 milionů korun, jak dnes upřesnila Ovocnářská unie. Ty ale nemusí být letos jediné. Řadu ovocných sadů v Čechách totiž na přelomu května a června zasáhlo silné krupobití.

„Lokalizace poškození mrazy na jižní Moravě souvisí s tradičními druhy ovoce, které se na jižní Moravě pěstují, a to jsou meruňky a broskve. A právě v případě těchto dvou ovocných druhů očekáváme pouze třetinovou sklizeň, než je obvyklé,“ vysvětluje předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

Mráz ale poškodil i další druhy ovoce. Sadaři letos například sklidí asi o 27 % méně jablek než před rokem. Meziročně nižší úrodu pak ovocnáři očekávají i u hrušek, švestek, rybízu a višní. Pouze u třešní pak předpokládají přibližně stejné výnosy jako loni.

Ovocnáři předpokládají, že nižší úroda ovoce způsobená jarními mrazy se na cenách v obchodech neprojeví. Většina ovoce se totiž do České republiky dováží, jak upřesňuje předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík: „Například broskví se do České republiky dováží 94 %, pouze 6 % pochází z domácí produkce. U meruněk je to celých 80 %. Pokud k nějaké cenové změně dojde, tak to nebude v souvislosti s mrazy, které nás postihly, ale bude to v souvislosti s celkovou úrodou v rámci Evropy.“

Třešně ve Svinčanech dozrávají podle odrůd postupně, sklizejí se tak až 6 až 7 týdnů
autoři: pkr , rok
Spustit audio