Uplynulo osmnáct let od smrti Pavla Tigrida. Jak na něj vzpomíná jeho přítel a soused z Héricy?

Patřil k předním představitelům českého exilu v dobách komunismu. Novinář a politik Pavel Tigrid založil v Paříži časopisu Svědectví. Sám ale od roku 1970 žil se svou ženou na venkově, poblíž francouzské metropole. Do celkem neznámé vesničky Héricy se vypravila zjistit víc o Pavlu Tigridovi, od jehož úmrtí na konci srpna uplynulo osmnáct let, zpravodajka Radiožurnálu ve Francii Marie Sýkorová.

Malebná vesnička Héricy, která se táhne podél řeky Seiny, leží mezi městy Melun a Fontainebleau, jihovýchodně od Paříže. Dá se sem dostat vlakem. A právě tady žil několik desetiletí Pavel Tigrid se svou rodinou.

Dělali jsme spoustu bláznivin

Místní si na něj ještě pamatují. A tak mě posílají do ulice Rue de l'abreuvoir. Tam je prý domek, kde žil. A malá plaketka, která upozorňuje na významného obyvatele Héricy.

Kolem čtyřiceti jsem dělal spoustu bláznivin. Dnes je mi devadesát, tak se trochu klidním, směje se Robert Miard

Zatímco si nápis fotím, někdo na mě z dálky volá. „Byl to šarmantní člověk. Vždycky jsem ho bral jako svého staršího bratra. Hodně jsme se spolu nasmáli a dělali si neustále legraci. To bylo něco,“ vzpomíná pan Robert Miard, který má domek hned naproti. S Pavlem Tigridem tak nebyli jen sousedé, ale mezi nimi panovalo skutečné přátelství.

Když je vám kolem čtyřiceti nebo i víc, děláte spoustu bláznivin. Teď je mi přes devadesát, tak už se trochu klidním,“ říká trochu z legrace pan Robert Miard. Do konkrétních detailů tedy nezachází, i když neskrývá dojetí.

Třiatřicet let vesničanem

Čtěte také

Pavel a i jeho žena Ivana byli skvělí. Měl jsem je moc rád. Měli dvě dcery a jednoho syna. Ti už tady nežijí. Mezi obyvateli Héricy byl Pavel i jeho rodina známý. S nikým neměl problém.“

Pan Robert mi říká, že sám pracoval na radnici Héricy jako poradce, takže starousedlíky zná velmi dobře. A mezi ně od roku 1970 až do své smrti v roce 2003 patřil i Pavel Tigrid.

Ptal jsem se ho, jestli nechce používat křestní jméno Paul. Už nevím, co mi odpověděl. Ale stejně si to nikdy nezměnil. Byl to prostě Pavel Tigrid.

Byl jsem i v Praze. A Pavel mi nabídl, že můžu přespat v jeho bytě. Mezi námi bylo skutečně velké přátelství,“ vzpomíná pan Robert Miard, který bydlí v Héricy přes čtyřicet let.

A dodává i historku ještě o pění Ivaně, která se prý nebála přeplavat Seinu z jednoho břehu na druhý.

Letos, na konci srpna, uběhlo osmnáct let od smrti Pavla Tigrida. On i jeho žena Ivana jsou pohřbeni právě na místním hřbitově.

Letos, na konci srpna, uběhlo osmnáct let od smrti Pavla Tigrida. On i jeho žena Ivana jsou pohřbeni právě na místním hřbitově
autoři: Marie Sýkorová , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související