Ukrajinské jednotky na Krymu nevyslyšely ruské ultimátum. Útok zatím přesto nepřišel

9. březen 2014

Ukrajinské jednotky v Jevpatoriji na západě Krymu se nevzdaly ani přes ruské ultimátum. Žádný útok přesto nepřišel. Podle ultimáta měl jevpatorijský raketový pluk složit zbraně do 19 hodin našeho času, jinak základnu silou převezme takzvaná krymská domobrana. Ruské jednotky během dne dále posilovaly své pozice na Krymu.

Rusové obsadili hraniční post v obci Čornomorske na západním okraji Krymu, během dne pak získali kontrolu nad Perekopskou šíjí spojující Krym s pevninskou Ukrajinou. Přístupy na poloostrov jsou zcela pod kontrolou proruských ozbrojenců.

V této oblasti také budují minová pole. Podle neoficiálních informací zaminovali i přehradu u města Rjumšyne.

Čtěte také

Příslušníci ruské domobrany v Sevastopolu, kde sídlí černomořská flotila, ale jakoukoliv přítomnost ruských jednotek mimo tento přístav zcela popírají:

„Tady není žádná válka, nejsou tu žádné tanky, kde jsou? Nepřijíždějí sem ani žádné údajné invazní ruské jednotky, to je všechno lež. Podívejte, lidé tu normálně žijí, chodí po ulici, baví se v barech, žádné známky násilí.“

Právě propagandistická válka je ovšem nyní v plném proudu.

Německo a Británie mezitím vyzvaly Rusko, aby vojáky z Krymu stáhlo. Ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi to v telefonickém hovoru řekli britský premiér David Cameron a spolková kancléřka Angela Merkelová. K diplomatickému řešení krize vyzval podle Berlína i čínský prezident Si Ťin-Pching.

Ruská vojenská přítomnost na Krymu
autoři: mir , kap
Spustit audio