Ukazovali ji jako kuriozitu, stará se o trpící zvířata

Chybějící zákony a výchova jsou v mnoha rozvojových zemích důvodem, proč tam stále neexistuje ani ta nejzákladnější ochrana zvířat. Jen pomalu se situace mění i v Egyptě. Narazili jsme tam ale na tvrdohlavou průkopnici, která chce věci urychlit.

Tenhle šedý oslík se jmenuje Pětník. Do útulku v Sakkáře kousek od Káhiry ho přivedli britští turisté. Ztýrané zvíře vykoupili od majitele za pět britských liber. Tím mu zachránili život a také předurčili jméno.

"Možná až milión Egypťanů pracuje s osly, jsou pro ně živobytím. A já se snažím vykupovat osly, kteří musejí tahat náklady i se zlomenou nohou nebo surově zbití," říká majitelka farmy a zakladatelka prvního útulku pro zvířata v celém Egyptě Amína Abázová.

"Koukej, tohle je teď alfa-samec našeho stáda! A to už nám říkali, ať pro něj vykopeme jámu a veterinář ať ho uspí. Vím, že to má své mouchy. Já dám nějakému surovci peníze, on si za ně koupí nové zvíře a bude týrat dalšího osla. Aspoň jsem ale jedno zubožené zvíře zachránila," doplnila ochránkyně zvířat.

V Egyptě neexistují zákony na ochranu zvířat. Kdybych tu ubil i třeba na veřejnosti svého psa, bylo by to, jako kdybych třeba rozlámal svůj deštník. Zvíře je pro egyptské zákony pořád jenom věcí. Proč s nimi ale lidé zacházejí tak krutě?

"Chudoba není důvod, říkám majitelům. Dej mu vodu, obstarej mu trochu stínu a nebij ho tolik. Copak po někom chci, aby na osla vynakládal jmění?" táže se Amína Abázová, která patří k prominentnímu rodu a připouští, že peníze pro ni nejsou problém.

O trpící zvířata se začala zajímat už v dětství, když policisté zastřelili potulnou fenku, která jí každé ráno doprovázela cestou do školy. Teď je Amíně kolem padesátky a má chápajícího manžela. A kromě 16 oslů na své farmě šéfuje útulku v Káhiře. Tady se zotavuje 40 koček a 91 psů.

"Ptají se mě: Hraješ si na Brigitte Bardotovou? Zavádíš v Egyptě západní novoty? Odpovídá jim, ne! Dělám jen to, co prosazoval prorok Mohamed. Abychom se dobře starali o zvířata, je to i v koránu," říká Amína.

Ví, jaký vliv mají média. Připouští, že ze začátku ji zvali do televize spíš jako kuriozitu. Teď už prý Egypťané začínají chápat, o co jí jde. Stále jí ale někdo předhazuje třeba to, že by se měla starat spíš o lidi.

"Říkám jim: Já se starám o zvířata, mí přátelé a bratranci pečují o sirotsky a lidi s rakovinou. Proč by péče o zvířata měla znamenat nezájem o lidi? Mám v útulcích 15 zaměstnanců. Péče o zubožená zvířata tedy pomáhá i těmhle lidem. Když zajišťuji bezplatnou nebo velmi lacinou péči o zvířata chudých vesničanů, nepomáhám snad i těmto lidem?"

Aby se cizinec přiblížil k životu egyptských zvířat, nemusí se vůbec potloukat po venkově. Stačí se u nějaké cestovní kanceláře zapsat třeba na výlet k pyramidám. Projížďka na velbloudovi nebo oslovi tam patří ke standardní nabídce atrakcí.

Nepřispívají tak ale bohatí Evropané k utrpení zvířat? Co na to říká Amína Abázová? "Prosím, turisté, jste tu velmi vítáni! Ale nepoužívejte koně, velbloudy nebo osly, než se jim podíváte pod sedlo! Podívejte se, jestli nejsou ta zvířata zraněná, zubožená, unavená. Když nedáte peníze někomu, kdo zvíře týrá, příště se o něj bude starat lépe. Turisté mají obrovskou moc, tak ji prosím využívejte!"

Spustit audio