U pobřeží Jižní Koreje ztroskotal trajekt. Úřady potvrdily dva mrtvé

16. duben 2014

Nejméně dva lidé zemřeli a až 300 lidí se pohřešuje po ztroskotání velkého námořního trajektu u jihozápadního pobřeží Jižní Koreje. Na palubě bylo 477 lidí, převážně šlo o studenty. Záchranná operace stále pokračuje, do bezpečí se podařilo dostat už 164 osob. Informace z různých zdrojů se často rozcházejí.

Jihokorejská prezidentka Park Geun-hye vyslala na místo všechny dostupné týmy a zahájila speciální záchrannou akci.

„V pohotovosti je 18 vrtulníků, spolupracují s hasiči a policií. Zasahuje také 34 lodi pobřežní stráže a 25 dalších plavidel vyslalo námořnictvo,“ popsal náměstek jihokorejského ministra bezpečnosti. Na místo míří také loď americké armády, která se pohybovala v oblasti.

Příčinu nehody vyšetřuje policie. Jeden z cestujících zase uvedl, že nejprve všichni pocítili náraz, pak se ozvala rána a loď se začala potápět. Kolos o váze téměř 7000 tun už je téměř pod vodou.

Námořní kapitán Karel Zeman nastínil tři možnosti, proč se mohl trajekt potopit tak rychle. „Buď výbuch ve strojovně nebo přesunutí nákladu, ale tam zřejmě žádné automobily ani těžké věci nebyly. Nebo za třetí otevření příďových nebo záďových dveří, kterými se trajekt nakládá,“ vysvětlil Zeman.

Plavidlo šlo ke dnu velmi rychle. Na palubě prý vypukla panika. „Bylo nám řečeno, že máme zůstat na lodi, ale ta se začala potápět. Někteří spolužáci už nemohli utéct,“ říká jeden ze zachráněných studentů.

Záchranáři proto poradili cestujícím, aby v plovacích vestách naskákali do vody a počkali na pomoc. Teplota vody je necelých 13 stupňů Celsia.

„V tomto podnebném pásu je to běžný postup,“ souhlasí Zeman. Cestující ale musí vydržet v záchranných vestách, které mají v každé kabině.

Na palubě trajektu s kapacitou až 900 lidí bylo 325 středoškoláků. Spolu se svými učiteli cestovali na školní výlet na ostrov Čedžu, který leží zhruba 100 kilometrů od Korejského poloostrova.

Podle Zemana záchranářům nahrává, že se loď potopila blízko břehu. „Místo je dosažitelné vrtulníky i záchrannými plavidly, není obava, že by byl velký počet obětí,“ dodává.

Vedení střední školy nejprve informovalo o tom, že všichni studenti jsou v pořádku a v bezpečí. Podle BBC už se na školu, která výlet organizovala, obrátili rozzlobení rodiče. Požadují vysvětlení, proč loď kvůli zprávám o špatném počasí cestu raději nezrušila. Řada lodí v oblasti to kvůli husté mlze udělala.

Trajekty ale podle Zemana obecně s počasím problémy nemají. Podle Zemana mohla loď zvolnit rychlost nebo změnit kurz, aby se s podmínkami vyrovnala.

autoři: pan , krw , tet , vid
Spustit audio