U nás stavíme betlémy, v Polsku mají „šopky“. Tu nejpůsobivější vybírají každý rok v Krakově

Předvánoční trhy v polském Krakově jsou pojem. Jezdí na ně lidé z celé Evropy, aby si vychutnali atmosféru historického královského města. Méně známá je ale tradice soutěžní přehlídky „šopek“, tedy betlémů, které k předvánočnímu Krakovu patří stejně jako svařené víno, opékaný ovčí sýr nebo klasický polský pokrm bigos.

U památníku Adama Mickiewicze a v podloubí nedaleké historické tržnice jsou vystavené desítky krakovských „šopek“ – pestrobarevných betlémů. Kromě toho, že zobrazují svatou rodinu, musejí splňovat ještě jiná kritéria.

Malý, zato pestrobarevný Krakov

„Musejí se skládat z prvků krakovské architektury,“ vysvětluje Marek Markowski u úctyhodného betlému, který je vysoký jako on sám. „Nemají být jejich kopií, ale spíše svobodnou interpretací – barevnou, pestrou, možná i trochu pohádkovou.“

Na betlémech proto najdete obvykle napodobeniny tvarů věží Wawelského hradu a katedrály nebo kostela Nanebevzetí panny Marie, který dominuje krakovskému rynku, případně i jiných významných budov města.

Čtěte také

„Některé betlémy zhotovili jednotlivci, jiné rodiny nebo celé třídy základních i středních škol,“ přibližuje Patrik. Je dobrovolník a pomáhá s registrací betlémů připravených skupinami dětí do 18 let. Muzeum města Krakova totiž už po čtyřiasedmdesáté pořádá jejich soutěžní přehlídku. Účast je velká.

Na adventní trhy se do Krakova sjíždějí turisté z celé Evropy

„Teď jsme registrovali 66 betlém,“ dohledává rychle aktuální číslo Patrik. Ale pracuje se dál, fronta je ještě dlouhá.

Letní nostalgie

Je dobrým zvykem, že betlémy připomínají také nějakou významnou událost uplynulého roku.

„Máme tady mládež z celého světa. Jsou to postavičky různých barev, jak vidíte. A mávají papeži Františkovi kapesníčky,“ popisuje Marek Markowski část svého betlému, kterou chtěl s rodinou připomenout Světové dny mládeže.

V červenci se na ně do Krakova sjeli mladí katolíci z celého světa. Nejen pro Krakov, ale pro celé katolické Polsko to byla celkem pochopitelně událost prvořadého významu.

Čtěte také

Vyznání lásky

V soutěži pestrobarevných krakovských betlémů možná víc než jinde platí pravidlo, že důležité není zvítězit, ale zúčastnit se. „Betlémy děláme, abychom vyjádřili obdiv našemu kouzelnému městu,“ vyznává se před svým vlastním výtvorem paní Anna Maliková.

Soutěž betlémů má v krakově dlouhou tradici

A podobně to zjevně bere většina ostatních tvůrců krakovských betlémů. Celkem se jich nakonec letos registrovalo přes 120 a odborná porota z nich bude vybírat ještě několik dnů ten nejoriginálnější a zároveň nejpůsobivější.

autor: vpo
Spustit audio