Turistická návštěvnost láme v Chorvatsku rekordy

7. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvaté si mnou ruce - letošní turistická sezóna překročila očekávání. Například splitské letiště zaznamenalo absolutní rekord v počtu odbavených lidí. Pátrací akce po devětadvacetiletém Čechovi byla bezvýsledná: záchranáři zatím jeho tělo nenašli. Údajný rodný dům Marca Pola na Korčule se bude opravovat. Pondělní počasí v Dalmácii: polojasno a teploty do 27 stupňů.

Chorvatsko letos zažívá rekordní turistickou sezónu. Například do splitsko -dalmátské župy za prvních sedm měsíců dorazilo přes půl miliónu lidí, což je o 11 procent více než loni ve stejnou dobu.

Letiště, přístavy i dálnice proto zažívají nápor turistů. Například splitské letiště zaznamenalo absolutní rekord v počtu odbavených lidí. Jen v červenci na něj přiletělo 165 tisíc cestujících, což je nejvíce od roku 1966, kdy bylo postaveno. Také tamní přístav je letos hodně frekventovaný. K běžným linkám museli včera dopravci přidat 5 mimořádných. Tři trajekty navíc vypluly do Supetaru na ostrově Brač a dva na Šoltu.

Jako o sezóně, která překračuje všechna očekávání, mluví také zdejší ministerstvo moře, turistiky a dopravy. Podle něj letošní léto potvrdilo, že Chorvatsko je země, do které se turisté vracejí. Je to prý díky bezpečnosti, lepšímu dálničnímu spojení a také díky nízkým cenám.

Záchranáři stále nenašli 29letého Čecha, který ve čtvrtek zmizel v moři. Muž nedbal varování a vyplul na člunu nedaleko Lukova ve Velebitském kanále. Bouře a vítr ho odnesly na otevřené moře. Záchranáři našli jen gumový člun, který turista používal. Kvůli momentálně velmi chladnému moři a vlnám ale mladý muž neměl velkou šanci na přežití. Pravděpodobně tak zvýšil na 14 počet zemřelých, kteří se letos z dovolené v Chorvatsku zpátky do České republiky nevrátí.

Chorvatské úřady proto stále varují, aby turisté nepodceňovali vítr na moři. Lidé mají sledovat předpovědi počasí a aktuální situaci na pobřeží. V opačném případě může mít jejich dobrodružství na moři tragické následky.

Proslulý benátský cestovatel Marco Polo bude mít na chorvatském ostrově Korčula sochu a bude renovován i jeho údajný rodný dům. O tom, zda se Marco Polo narodil na Korčule či v Benátkách, vedou Italové a Chorvati už dlouhá desetiletí ostrý spor. Chorvaté tvrdí, že středověký námořník, který se proslavil knihou o své cestě do Číny, se narodil v městečku Korčula na ostrově stejného jména. Prý to lze dosvědčit historickými dokumenty, zatímco Italové podobné písemnosti ohledně narození Marca Pola v Benátkách podle Chorvatů nemají.

Bez ohledu na to, kdo má pravdu, je dvoupatrový dům v romantickém starobylém městečku Korčula hojně navštěvován turisty. Náklady na renovaci rodného domu cestovatele a na výstavbu jeho sochy budou hradit město a chorvatská vláda společně. Socha v životní velikosti má být postavena na břehu moře, aby byla dobře viditelná všemi námořníky a cestujícími připlouvajícími na Korčulu.

Počasí v Dalmácii:
U Jadranu bude v pondělí polojasno s teplotami 22 až 27 stupňů. Na jihu ale může chvíli i pršet.

Platí upozornění pro jachtaře - na severním a částečně na středním Jadranu může v noci vát vítr v nárazech rychlostí 30-45 uzlů a místy se budete potýkat s neverinou.

Moře bude zítra mezi 2 a 3. Ve Velibitském kanále na 4. Viditelnost 15-25 kilometrů.

autoři: leš , mvo
Spustit audio

Více z pořadu