Turgeněv má muzeum v domě, který neměl rád

Příznivci jednoho z nejslavnějších ruských spisovatelů - Ivana Sergejeviče Turgeněva - mohou v Moskvě konečně zajít do muzea věnovaného slavnému autorovi. Po desetiletích marných snah se stálá expozice otevřela v domě, kde v polovině 19. století žila Turgeněvova matka. Ve stavení, které toho hodně zažilo a jež paradoxně sám autor Lovcových zápisků příliš v lásce neměl.

"Zvenčí vypadá úplně obyčejně, ale uvnitř si člověk připadá skoro jako v paláci," vede mě do útrob nového muzea kurátorka Jelena Gribkovová. Stavení z 19. století se krčí vedle velkých budov na jedné z ulic v centru Moskvy. V době, kdy s ním měl co do činění slavný spisovatel, ovšem bylo všechno jinak.

"Sám dům toho pamatuje tolik, že je vlastně naší hlavní atrakcí. Pamatuje Turgeněvovu matku Varvaru Petrovnu, všechny bouřlivé dýchánky, úžasné básníky a spisovatele, kteří se tu s Ivanem Turgeněvem scházeli," rozhlíží se Jelena Gribkovová po prostorném salónu. Ten se podle ní podařilo zařídit přesně tak, jak vypadal během let 1840-1850, kdy v něm rodina žila.

"Varvaře Petrovně se tu podařilo vytvořit útulnou domácnost," říká kurátorka. Při pohledu na vybavení pokoje - židle čalouněné temně červeným sametem, lesklý vkusný nábytek a závěsy propouštějící na parkety měkké světlo z ulice - jí nelze než dát za pravdu. Sám Turgeněv to však - přinejmenším ve svých dílech - viděl trochu jinak.

"V jedné z odlehlých ulic Moskvy, v šedém domě s bílým sloupovím a pokřiveným balkónem, kdysi žila jedna dáma. Vdova, jejíž početná domácnost čítala samé nevolníky... Den jejího života, neradostný a ponurý, už dávno minul, na samém sklonku byl však dokonce ještě černější než noc..."

Právě tak popsal Turgeněv stavení v jedné ze svých slavných povídek nazvané Mumu. Předobrazem kruté vládkyně domácnosti, která v povídce donutí svého němého sloužícího utopit milovaného psa Mumu, nebyl nikdo jiný než spisovatelova matka Varvara Petrova.

"Turgeněv v tu dobu neměl s matkou a bratrem zrovna nejlepší vztahy, a to se samozřejmě v jeho psaní odrazilo. Zůstával tady, ale nikdy ne na moc dlouho, i když tu měl v zadní části domu svojí malou pracovnu. Měl svoji matinku velice rád a měl k ní hluboký vztah, ale Varvara Petrovna byla složitá osoba. Své syny se k sobě snažila připoutat a někdy i skrze finance je přimět, aby dělali, co si přála," vysvětluje zákruty rodinného života slavného spisovatele kurátorka Jelena.

"Jeho matka byla sice filantropka, ale tvrdá a trochu despotická žena. Však také Turgeněv nakonec před tím vším tlakem a sílící nesvobodou v Rusku obecně prchl do Evropy. Tím spíš mě ovšem, musím přiznat, překvapilo, že je interiér domu tak útulný," shoduje se s kurátorkou jeden z návštěvníků muzea, novinář Timur. A dodává, že vlastně ještě větší zázrak je, že malý dřevěný dům z 19. století, pamatující deset let ze života Turgeněva, v centru města mezi šedými výškovými budovami zůstal stát až dodnes.

mapa
Zvětšit mapu: Poloha Turgeněvova muzea v Moskvě
autor: lek
Spustit audio