Tuke Tv zastupuje diverzitní hlasy z romské komunity. Do budoucna chystá relevantní filmový a seriálový obsah vycházející z romské produkce

21. únor 2023

Internetová platforma Tuke Tv se už třetím rokem zaměřuje na zábavný a publicistický obsah s romskou tématikou. Skrze kvalitní obsah jednotlivých videí se snaží o bourání předsudků vůči Romům ve společnosti. Ředitelka a moderátorka Tuke Tv Alica Sigmund Heráková prozradila, jaké pořady mohou diváci díky internetovému připojení sledovat prakticky odkudkoliv.

Tuke TV aktuálně produkuje čtyři pravidelné pořady. Naší vlajkovou lodí je hudební magazín Amare lavutara, do kterého se moderátor a muzikant Feri Barkoci zve špičkové romské hudebníky, se kterými si nejen povídá, ale pak taky hraje. Dalším pořadem jsou Fajnovky od Tomáše Funtiho, ve kterých sdílí své kuchařské tipy. Pak máme klasický rozhovorový formát, tzv. Tuke Talk, kam si vezme zajímavé a inspirativní Romy, jejichž příběhy stojí za to sdílet a znát. A naším posledním aktuálním formátem je Coming Out, filmový magazín orientovaný na recenze filmových a seriálových novinek, který moderuje a připravuje náš scenárista, režisér a střihač Robert Poupátko.”

Vedle realizace několika publicistických pořadů začínají stále více pronikat do filmové produkce. V minulém roce představili krátký nezávislý hraný filmový muzikál Mezi světy, který vznikl jako součást projektu Přes překážky. 

„Film Mezi světy je tvořen dvěma částmi. Jedna je vizuální studie, druhá je potom muzikálová scéna. A krátký film Mezi světy uvozuje naši připravovanou sérii, která se také jmenuje Mezi světy a mám podtitul Brněnský LGBT muzikál.”

Spolupráci s romskými a slovenskými profesionály považuje Heráková za důležitou. 

„V Tuke Tv pracuje včetně externistů zhruba 12 lidí, podle toho, jak velký ten formát je, jak velké je natáčení. Pro nás je ale hodně důležité, že jsme romsko-česko-slovenský tým. Zároveň máme v týmu i lidi z LGBT komunity, takže je pro nás důležité, že v Tuke Tv zastupujeme diverzitní hlasy z romské komunity. Nereprezentujeme nějakou jednu unifikovanou romskou kulturu nebo něco, co bychom si pod tím představovali.” 

Zaujmou v obrovské konkurenci online médií není mnohdy jednoduché.

„V online prostoru člověk soupeří kompletně se vším, co je vydávané. Od celebrit, influencerů a dalších, takže to jednoduché určitě není. Naší dominantou je pořád Facebook. Na naší youtubové webové stránce potom máme galerii všech našich videí.”

Sledovanost jednotlivých pořadů je rozdílná. Vlajkovou lodí je od počátku pořad Amare lavutara, který moderuje muzikant Feri Barkoci, jenž si zve do studia špičkové romské hudebníky.

„Nejsledovanější je hudební magazín Amare lavutara. Především na Facebooku tam máme deseti tisíce zhlédnutí. Zároveň třeba magazín Coming Out je populární na Tiktoku, kde má svou diváckou základnu kolem 15let. U něj máme kolem 15 set zhlédnutí. Fajnovky si také postupně získávají své diváky, ale jsou novým formátem. A pořad Tuke Talk čili klasické rozhovory má nejmenší diváckou základnu, co se týče množství lidí, kteří by na ně koukali, zároveň má ale pro nás opravdu velký přesah v tom, že v něm můžeme představovat osobnosti ze všech sfér, které stojí za to, abychom je prezentovali navenek.”

Tuke Tv by za pět let ráda viděla jako zavedenou produkční společnost, která by vedle pravidelného online obsahu pro romskou komunitu stála i za filmovými projekty.

„Máme jeden projekt ve vývoji s Českou televizí. Naším cílem je jít úroveň dál, což znamená tvořit relevantní filmový nebo seriálový obsah. Tvorbu, která bude reprezentovat Romy jak před kamerou, tak ve fázi přípravy a za ní, protože to je to, co nám chybí a proč to celé děláme.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Související