Tuberkulóza je spící hrozba, připomíná lékař Stanislav Kos. V Česku je ale kontrola na dobré úrovni

22. listopad 2015

Stanislav Kos je členem České pneumologické a ftizeologické společnosti, zabývá se plicními onemocněními. A protože za chronickou obstrukční nemoc nebo za rakovinu plic může především kouření, nabízí se otázka, zda tento lékař někdy kouřil.

„Zkusil jsem to v pubertě, ale nechutnalo mi to, a tak jsem kouření skutečně jen zkusil,“ odpovídá na otázku moderátorky Patricie Strouhalové v úvodu rozhovoru Hosta Radiožurnálu. Když se vrací k mládí, připomíná si období pro ukončení studia, kdy dostal možnost pracovat na plicní klinice. „Zdálo se mi to perspektivní a nakonec se mi toto rozhodnutí vyplatilo,“ hodnotí dnes.

O tuberkulóze se mluví jako o spící hrozbě a Stanislav Kos tato slova jen potvrzuje. „I Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že tuberkulóza patří mezi přední infekční nemoci. Ročně na ni zemřel okolo tří milionů lidí,“ vysvětluje.

Léčba vyžaduje především spolupráci pacienta. V takovém případě však může být sice delší, ale 100% účinná. „V případech, kdy bacily nejsou citlivé, trvá léčba řadu měsíců a let a je finančně náročná,“ uznává však Stanislav Kos.

Čtěte také


Za rok 2014 zaznamenali lékaři 512 případů tuberkulózy. „Na 100 tisíc lidí je 4,8 případů, to je v porovnání s jinými evropskými zeměmi nízký výskyt,“ přibližuje Stanislav Kos a dodává: „Kontrola v Česku je na dobré úrovni.“

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio