Trump je showman a všechno využívá ve svůj prospěch. Daří se mu polarizovat společnost, říká politolog Charvát

4. duben 2023

Bývalý prezident USA Donald Trump v úterý poprvé předstoupí před soud. Velká porota obvinění schválila minulý týden, přesný obsah však zatím není znám, mělo by se ale týkat pochybného předvolebního účetnictví ve spojitosti s platbou pornoherečce Stormy Daniels. Proces by tak neměl souviset s Trumpovou neochotou uznat výsledky posledních voleb a jeho podílem na následných demonstracích. Kvůli vykázání médií z jednání ale bude celé obvinění známo až po jeho konci.

Soudce přítomnost médií zakázal kvůli významnému vlivu na americkou společnost. „Je důležité nepřilévat on-line záběry do toho mediálního cirkusu. Je rozumné přístup médií omezit, beztak si nejdůležitější informace najdou. Trumpův tým už souhlasil se zveřejněním obvinění, byť s tím, že média nebudou přímo v místnosti,“ popisuje komentátor Aktuálně.cz Daniel Anýž.

Čtěte také

Proces a silný zájem médií je ale pro Trumpa i výhodný, používá jej ke zviditelnění pro svou kandidaturu na prezidenta. „Od minulého týdne, od sdělení obvinění dostal od svých podporovatelů už 8 milionů dolarů. Pracuje s tím přesně jako se vším od svého vstupu do politiky. Kdo se proti němu postaví, tak je označen nějakým pejorativním názvem,“ vysvětluje novinář.

„Tento soudce je podle Trumpa nepřítel lidu a celé je to hon na čarodějnice. V pondělí napsal, že je celý proces peklo,“ uvádí Anýž příklady Trumpovy komunikace k voličům. „Donald Trump nevynechá jedinou příležitost, aby z toho udělal událost, jež mu přihraje další zájem a v tomto případě i další příspěvky na kampaň.“

Útok na Kapitol by se opakovat neměl

Soud tak klade velké nároky i na bezpečnost, jelikož Trump vyzývá k protestům. Policie v New Yorku tak nechala kolem důležitých míst nainstalovat bariéry, připravuje se i na možnost násilných protestů, zablokovány jsou i některé ulice poblíž soudní budovy.

Odhad početnosti davu a jeho chování v takových situacích není podle politologa z FSV UK Jana Charváta jednoduchá záležitost. „Policie k tomu má celou řadu metod a záleží spíš na ní, jestli je dokáže využít. Před útokem na Kapitol celou řadu přístupů, které měla k dispozici, nevyužila.“

Znamená to, že ve společnosti je nějaký hlubší problém, který Trump dokáže využít
Jan Charvát

„V posledních týdnech vyšla celá řada zpráv o tom, že lidé, kteří fungovali jako informátoři policie v řadách americké krajní pravice, upozorňovali, že policie se velmi často na možnost útoku vůbec neptala a naopak se jich systematicky ptala pouze na politické protivníky,“ dodává politolog. Policie tak chování davu během povolebních protestů významně podcenila.

Podle dostupných zpráv však nemá žádná hlášení, že by nyní mohlo dojít k podobné situaci. „V dnešní době pokládám za méně pravděpodobné, že by došlo k nějakým rozsáhlým protestům. Menší protesty, které by vznikly spontánně, si umím představit, ale variantu opakování útoku na Kapitolu nepředpokládám,“ říká Charvát.

Trump je showman

Výrazná podpora Trumpa je vidět na sociálních sítích, některé z příspěvků dokonce vyzývají k popravě státního zástupce Alvina L. Bragga. „Donald Trump je showman a všechny věci využívá maximálně ve svůj vlastní prospěch, což ale v tomto případě znamená, že maximálně tlačí na co největší polarizaci americké společnosti, což se mu poměrně výrazně daří,“ rozebírá Charvát.

Čtěte také

Stát má podle něj velmi omezené možnosti, jak s nepřátelskými náladami pracovat. „Něco dělat s tímto problémem není otázka dnů, ale roků, kdy se společnost potřebuje nějakým způsobem obměnit. Politici samozřejmě mohou vyzývat ke klidu, ale pokud postava takové váhy, jako je Donald Trump, bude vyzývat k neklidu, tak to k ničemu nepovede,“

„Není to věc, která by byla naprosto odlišná. Ona samozřejmě může velmi dobře připomínat situaci, kterou známe my z naší země. Protivládní demonstrace, kde se schází lidé, kteří jsou naladěni naprosto antisystémovým způsobem, což vlastně odpovídá tomu, co se daří Donaldu Trumpovi.“

„Znamená to v obou dvou případech, že v těch společnostech existuje nějaký hlubší problém, který není spojen jenom s otázkou Donalda Trumpa, ale který Trump dokáže nějakým způsobem, patrně spíš intuitivně, využívat ve svůj prospěch,“ uzavírá Charvát. „Reálná možnost, co může stát dělat, je v tomto případě velmi omezená,“

V celém pořadu se také dozvíte, jak se k Trumpově kauze staví jeho vlastní Republikánská strana nebo jak může policie řešit nenávistné komentáře na sociálních sítích a jak se může lišit náhled na svobodu slova v USA a Evropě či zda a proč ztrácejí informace v USA hodnotu. Provází Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , mwal
Spustit audio

Související