Když jsi diktátor a tváříš se, že jsi byl zvolený, tvé vítězství prostě musí být drtivé, říká o volbách v Rusku komentátor Dvořák

18. březen 2024

Podle odhadů i průběžných výsledků volby v Ruské federaci drtivě vyhrál Vladimir Putin. „Putinův volební zisk, který představuje neuvěřitelných téměř 88 procent, se blíží k bájné hranici, o které politologové říkají, že určitě není něco v pořádku – v samotné zemi, nebo na samotném volebním aktu,“ říká komentátor Českého rozhlasu a odborník na dění v Rusku Libor Dvořák.

Čtěte také

„Nezávislý ruský politolog Alexandr Kyňov upozorňuje i na to, že Putin by bezpochyby vyhrál, i kdyby jeho tým nepodnikal vůbec nic. Ale když jsi diktátor, a tváříš se, že jsi byl zvolen, tak to vítězství prostě musí být drtivé.“

Komentátor hodnotí i akci „Poledne proti Putinovi“, tedy nápad zesnulého opozičníka Alexeje Navalného, kdy ti, kdo s Putinem nesouhlasí, vyrazili k volbám v neděli v poledne.

„Obával jsem se, že jich nebude moc a že se k takovému protestu Rusové neodhodlají, ale bylo jich docela dost,“ hodnotí Dvořák.

Víc si poslechněte v audiozáznamu Ranního Plusu, kde komentují výsledky i další odborníci.

Spustit audio

Související