Trump je pro část Američanů něco jako Batman nebo Kapitán Amerika, říká politolog Jiří Pehe

9. listopad 2016

Po sečtení výsledků je zřejmé, že v Oválné pracovně Bílého domu vystřídá stávajícího prezidenta Baracka Obamu Donald Trump. Předvolební kampaň připomínala spíše reality show a podle politologa Jiřího Pehe si část Američanů neuvědomuje, že by bylo potřeba řešit politiku a ne nějaký zvláštní zábavný seriál v přímém přenosu.

„Část americké společnosti to vnímala jako zábavní show. Podlehly tomu dokonce i hlavní televizní stanice, kde Trump dostával obrovské množství vysílacího času právě proto, že je zábavný,“ říká Pehe a dodává, že o tom diskutoval i s některými profesory na newyorské univerzitě, kteří se zabývají mediální scénou v USA. Jedna profesorka mu řekla, že i pro studenty na jejich liberální univerzitě, kteří by měli být voliči Hillary Clintonové, je Donald Trump něco jako Kapitán Amerika nebo Batman, protože vyrostli v kultuře komiksu, a jsou zvědaví na to, co udělá.

Podívejte se na video, kde Jiří Pehe vysvětluje, proč jsou američtí voliči tak emocionální a jaká omezení v prosazování jeho plánů čekají na Donalda Trumpa v Bílém domě:

Celé volby se odehrávaly v podobě popkulturní show, ve které nakonec vůbec nešlo o skutečná témata. „Nikdo z Trumpa nedostal, co by konkrétně udělal v zahraniční politice. Celé se to odehrálo v rovině obecných slibů, frází, ale zároveň byla důležitější dimenze reality show. Lidé to s napětím sledovali, počítalo se, kolik bodů sledovanosti to udělalo tam či onde, ale vytratil se z toho obsah,“ myslí si Pehe a doplňuje, že kritériem se stala zábava.


Zkolabovaly veškeré normy politické slušnosti a civilizovanosti. Americké volby byly vždycky ostré, vyměňovaly se ostré názory, bojovalo se na ostří nože, ale bylo to vždycky do určité míry civilizované. Nebylo by vůbec možné, aby se v 80. letech stal prezidentem někdo, kdo se chová k ženám takovým způsobem, jako Donald Trump. JIŘÍ PEHE

Podle Jiřího Pehe má americký zahraničně-politický establishment velkou setrvačnost. Jakmile přijde nový prezident do Bílého domu, je obklopen mašinerií poradců, různých zájmů a musel by být nadčlověk, aby dokázal tuto hradbu prorazit a prosadit vše, co během kampaně slíbil. Úspěchy Donalda Trumpa mohou být spíše drobné kroky, než aby dokázal změnit celý systém, jak sliboval.

A co bude s neúspěšnou kandidátkou Hillary Clintonovou? „Nemůže nic dalšího v politice dosáhnout, takže se spíš bude soustředit na soukromou kariéru ve své nadaci, nebo na přednáškové turné a podobně. Nemyslím si, že by se znovu pokusila kandidovat na prezidentku ani do senátu. Její politická kariéra je v podstatě u konce, ale bude odcházet se vztyčenou hlavou,“ uzavírá Jiří Pehe.

Jak moc zasahuje do voleb v USA populární kultura? A co čekat od nového prezidenta Donalda Trumpa? Poslechněte si celý rozhovor s politologem Jiřím Pehe. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio