Trpí vaši rodiče cukrovkou? Možná ji budete mít také, varuje diabetoložka

14. červenec 2014

Lahůdky s velkým počtem kalorií útočící na každém rohu a nedostatek pohybu – prostředí, ve kterém trpí cukrovkou čím dál mladší lidé. „V budoucnosti to bude pro zdravotnictví velký problém,“ myslí si diabetoložka a obezitoložka Sylvie Špitálníková.

„Tělo nedokáže udržet stálou hladinu cukru v krvi, proto dochází k hyperglykemii,“ osvětluje princip skupiny onemocnění, kterou označujeme jako diabetes nebo cukrovka. Nejčastěji podle Sylvie Špitálníkové trpíme tou druhého typu, která je silně geneticky determinovaná.

Čtěte také

„Pokud má jeden z rodičů cukrovku druhého typu, je vysoká pravděpodobnost, že ji budeme mít také,“ připouští. Neusínejte však na vavřínech. Vaši rodiče nemuseli být správně diagnostikovaní. A jestli žili zdravěji, nemuselo se u nich onemocnění vůbec projevit.


Neplatí, že každý silný člověk musí trpět diabetem. „K našemu překvapení se ukazuje, že někteří obézní lidé cukrovku nemají,“ zmiňuje Sylvie Špitálníková.

Jak tedy správně jíst? „Pokud má pacient nastavený rozumný stravovací režim a jí alespoň třikrát denně, poradím jen se skladbou potravin a velikostí porcí,“ popisuje Sylvie Špitálníková s tím, že některým radí jíst i šestkrát denně – tři hlavní chody a svačiny, které se skládají ze 100 gramů ovoce nebo zeleniny. „Když chce pacient jíst jen dvakrát denně, nebudu ho přemlouvat, aby jedl častěji,“ dodává.

Co je těhotenská cukrovka a jak se léčí? Proč musí diabetik neustále zkoumat složení potravin? A z jakého důvodu je lepší spojit popíjení alkoholu s jídlem? Ptala se moderátorka Patricie Strouhalová mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio