Trpělivost a pokora, to bylo nejdůležitější, vzpomíná Petr Koukal na boj s rakovinou

22. září 2015

Olympionik, sportovec, badmintonista – to všechno je Petr Koukal, který si dává za cíl uhrát co nejvíce dobrých výsledků. Přiznává sice, že doufal v lepší výkony, ale před olympiádou v Riu de Janeiru nepanikaří.

Uplynuly čtyři roky od doby, co Petr Koukal podstoupil první chemoterapii a následně porazil rakovinu varlat. Po chemoterapiích se tělo „nahazuje“ skutečně špatně. „Důležité je správně si přidávat zátěž,“ vysvětluje.

A když mluví o zátěži, nemá na mysli profesionální sportovní výkony, ale i zdolání schodů. „Člověk není zvyklý, začnou ho bolet nohy i po dvou patrech. Představa, že začnu trénovat, byla náročná,“ připomíná si. „Trpělivost a pokora, to bylo nejdůležitější,“ dodává vzápětí.

Před kvalifikací na olympiádu v Riu trénuje dvakrát denně šest dní v týdnu. A navíc často v zahraničí, což pro něj není vůbec jednoduché, jak přiznává v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Čtěte také

Problematická je nejen změna místa, ale i cesta samotná, respektive cestování, které prý Petr Koukal snáší hůř než kdy v minulosti. Nejprve si myslel, že to má co dělat s prodělanou nemocí. „Ale spousta lidí mi spíš radí, abych se podíval do občanky, i když já se tak starý necítím,“ říká Petr Koukal, ročník 1985.

Petra Koukala motivují především nové výzvy. A nemusejí být čistě sportovní. „Sport je krásná věc, procestoval jsem svět, našel díky němu přátele, ale v posledních letech jsem měl možnost nahlédnout do spousty jiných profesí,“ připomíná tak například svůj nadační fond a akci STK pro chlapy, jejímž prostřednictvím připomíná: „Až se chlapi začnou starat o své zdraví jako o auto, budeme mít vyhráno!“

badmintonista Petr Koukal a Lucie Výborná

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio