Trojský kůň - nežádoucí prvek v počítači

17. květen 2005
Vaše téma

Trojský kůň, kterého znáte z příběhu o hrdinném Achillovi, má své následovníky. Dnes už sice nejsou velcí několik desítek metrů a plní vojáků, ale jsou neviditelní a mohou se vám lehce dostat do vašeho počítače. Tam se usadí a potichu vyčkávají až přijde jejich chvíle. Což může mít za následek mimo jiné i to, že vám jednoho dne zmizí z účtu všechny peníze, samozřejmě, pokud používáte internetové bankovnictví. O takzvaných trojanech jsme si povídali se šéfredaktorem serveru LUPA.cz Alešem Miklíkem.

Miklík: Trojské koně jsou specifickou kategorií škodlivých programů, poslaných za účelem instalací, po spuštění pak provádějí škodlivé činnosti. Patří mezi ně také sběr přihlašovacích údajů do vaší banky.

Trojský kůň se vám do počítače nejčastěji dostane návštěvou takzvané šedé zóny internetu. To jsou různé pornografické stránky nebo stránky s kradeným softwarem, při jejich prohlížení se vám trojan nainstaluje do počítače a už si žije vlastním životem a vy nemáte ponětí, co tam všechno páchá.

Miklík: Další oblíbená forma je rozesílání jakoby příloh e-mailů, vyzývají vás ke spuštění zajímavého obsahu, ale není tomu tak. Proto se také nazývají Trojský kůň. Program se znova nainstaluje a už je v počítači. Často se také využívají odkazy na server s nainstalovaným koněm a ty se k vám pak distribuují.

Kromě toho, že Trojský kůň může monitorovat stisky kláves a sbírat tak o vás údaje, když se například přihlásíte do své banky nebo e-mailu, umí i jiné kousky.

Miklík: Může působit třeba jako nějaká základna pro další programy, může váš počítač využít například k napadání cizích serverů a podobně. Záleží vše na úmyslech a schopnostech tvůrce tohoto problému.

Nejlepší obranou proti trojanům a různým virům je preventivní opatrnost. Neklikat na všechno, co v poště máte, dávat si pozor, dvakrát si rozmyslet, než si nainstalujete nějaký program nebo otevřete přílohu e-mailu. Naprostou zásadou je ale antivirový program a to navíc pravidelně aktualizovaný.

Miklík: V poslední době je důležitý ochranný program, který zajišťuje, aby se do vašeho počítače nedostal nikdo cizí.

Radí Aleš Miklík. Je tu ještě jeden nešvar, nás uživatelů, určitě se vám kolikrát stane, že potřebujete rychle pracovat a do toho se spustí antivirový program, který váš počítač zpomalí. Není nic jednoduššího, než ho vypnout, ale to je chyba.

Miklík: Antivirům a jiným bezpečnostním programům by bylo dobré nepřekážet v činnosti, nechat je spouštět podle plánu.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu