Tři miliony roušek za minutu. Jak recyklovat rychle přibývající odpad?

Už víc než rok je můžeme vídat všude kolem – povalují se na zemi ve městě i v přírodě. Řeč je o rouškách a respirátorech. Těch použitých na celém světě přibývají každou minutu skoro tři miliony. Vědci i ekologové proto upozorňují na enormní množství odpadu, který tím vzniká. Kvůli riziku šíření nákazy se s ním navíc musí speciálně zacházet. Jak?

Před vyhozením zabezpečit

Použité roušky i respirátory patří do směsného komunálního odpadu. Po použití bychom ochrannou pomůcku měli dát do igelitového sáčku, který pečlivě zavážeme, dáme ho do pytle s dalším odpadem, a ten pak taky zabezpečíme. Nikdy bychom roušku nebo respirátor neměli jen tak hodit do odpadkového koše – zvýšilo by se tak riziko nákazy u lidí, kteří pak s odpadem dál manipulují.

Pravidla Ministerstva životního prostředí pro nakládání s rouškami.

Lidé v karanténě nebo ti, u kterých se prokázal covid-19, by podle ministerstva životního prostředí nějakou dobu vůbec neměli třídit odpad. Státní zdravotní ústav doporučuje, aby lidé ochranné pomůcky vložili do pytle o tloušťce minimálně 0,2 milimetru, zavázali ho a na povrchu vydezinfikovali. V případě, že je pytel tenčí, je potřeba použít dva a opět vrchní vydezinfikovat.

Pak je potřeba pytle vyhodit do směsného odpadu, rozhodně ale ne mimo kontejnery. Po jakékoli manipulaci s odpadem by si lidé měli umýt ruce mýdlem a ideálně i nějakou dezinfekcí. Totéž platí u samotestovacích sad.

Miliardy roušek v přírodě - co s tím?

Celosvětová populace spotřebuje za jeden měsíc přibližně 130 miliard ochranných pomůcek. Jak zmírnit dopady takového množství odpadu na životní prostředí? Třeba inženýři z univerzity v Turíně přišli s tím, že pomocí speciálního postupu by mohli zrecyklovat většinu hmotnosti ochranné pomůcky tak, aby z ní byl průmyslově zhodnotitelný materiál.

Ve Francii zase z chirurgických roušek vyextrahovali umělá vlákna, která by se pak dala využít například v textilním průmyslu. A Australany napadlo využít drť z chirurgických roušek jako plnivo ve stavebnictví.

Spustit audio

Související