Tomáš Řehák

19. říjen 2011

Středeční host Radiožurnálu mluvil zejména o knihách a jejich budoucnosti. Moderátorka Lucie Výborná si tentokrát povídala s ředitelem Městské knihovny v Praze Tomášem Řehákem, který mimo jiné připomněl oslavy 120. výročí sítě pražských knihoven.

„Chci, aby prostředí knihovny inspirovalo. Když člověk do knihovny přijde, měl by dostat odpovědi na své otázky, ale zároveň by měl odcházet s otázkami novými,“ domnívá se Tomáš Řehák, který stojí v čele Městské knihovny v Praze už 20 let.

Během tohoto období si prý uvědomil, že podoba knih a knihoven prochází poměrně rychlým vývojem. Do činnosti knihovníků dnes zasahují nejen počítačové sítě, ale také elektronické knihy. „Papírové knihy čeká tvrdá odtučňovací kůra,“ zamýšlí se Tomáš Řehák a současnou situaci porovnává s analogovou a digitální fotografií nebo televizí a filmem.

Přesto se domnívá, že papírová kniha zcela nevymizí. „Jde o zásadní artefakt lidských dějin. Na čtečky se nejprve přesune beletrie a knihy důležité pro humanitní obory. Papírová kniha zůstane v podobě básnických sbírek, dětských knih nebo coby dárek k Vánocům,“ uvádí.

Tomáš Řehák s moderátorkou Lucií Výbornou před vysíláním Hosta Radiožurnálu

Jak však Tomáš Řehák připomíná, i elektronická podoba knihy je stále touže knihou. „Stále jde o uzavřený, nepohyblivý a neměnný myšlenkový celek, který má svůj začátek a konec. Někdo vám předá svůj balík myšlenek. Je jedno, jestli ho čtete na papíře, nebo prostřednictvím čtečky,“ zdůrazňuje.

Jak se knihovna popere s výzvou elektronických knih? A v čem je výhoda knih oproti běžným knihkupectvím? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Řehákem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio