Tomáš Kraus: Imigranti jsou oběťmi pašeráků. Věří, že se stanou modelkami a fotbalisty

10. červenec 2019

Případ německé kapitánky humanitární lodi Sea-Watch 3 Caroly Racketeové rozvířil debatu o evropské imigrační politice. Jaká vlastně je?

Kapitánka humanitární lodi Carola Racketeová i přes zákaz přistála u italského ostrava Lampedusa se 42 africkými migranty na palubě. Brání se bezvýchodností situace, čelí ale obvinění z pašeráctví.

Lenka Klicperová: Libyjci naznačují, že neziskovky jsou zapojeny do obchodu s lidmi

Německá kapitánka Carola Racketeová

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carole Racketeová se 42 migranty na palubě nepovoleně vplula do italských vod poblíž ostrova Lampedusa. Hrozí jí pokuta až 50 000 eur a trest až 15 let vězení za pašeráctví. Brání se tím, že situace byla bezvýchodná. Je to hrdinka, nebo zločinec?

Opravdu jako Židé?

Někdo poukazuje na souvislost současné krize s 30. lety, kdy z Německa utíkali Židé, kteří taky nebyli nikde přijímáni. Jiní považují německou kapitánku za součást nelegálního migračního proudu, za nímž stojí pašerácké gangy.

„Uprchlíci jsou bezesporu oběťmi a z humanitárního hlediska je povinností každého jim nějak pomoci,“ říká v pořadu Jak to vidí tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus. „Oni odevzdají veškerý svůj majetek, protože jim je řečeno, že na ně v Evropě čekáme.“

Modelky a fotbalisti

„Přicházejí s tím, že se dívky se stanou modelkami a chlapci fotbalisty.“ V tom je ale právě jejich situace jiná, než byla situace Židů v předválečné Evropě. Podle Krause jde o ekonomické, nikoli politické migranty.

Pašerácké gangy, které se na jejich manipulaci podílejí, mají z obchodu s nimi neuvěřitelné peníze. Pokud podle Krause nově zvolená politická reprezentace EU nezaujme jasný postoj k migrační politice, hrozí nám další vzestup pravicového extremismu.

Další témata rozhovoru: vztah arabských států k Izraeli; 80 let od zavedení norimberských zákonů v Protektorátu Čechy a Morava.

autoři: Zita Senková , Tomáš Kraus , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.