Tomáš Etzler, zpravodaj České televize v Číně

23. říjen 2012

Pracoval ve Spojených státech pro CNN a dnes působí jako zpravodaj České televize v Číně. Proč Číňané považují porušování autorských práv za kompliment? Kdy dojde v Číně ke změně režimu? A co vlastně přinese listopadový sjezd Komunistické strany Číny? I na to se ptala moderátorka Lucie Výborná Tomáše Etzlera, který byl ve středu Hostem Radiožurnálu.

Když přemýšlíme o Číně, automaticky se nám vybaví padělky značkových výrobků a porušování autorského práva, kterému Číňané příliš nerozumí. „Celý koncept copyrightu je importovaný, do Číny přišel ze západních zemí. Číňané se domnívají, že pokud je výrobek hodný kopírování, je skutečně dobrý,“ vysvětluje Tomáš Etzler s tím, že kopírování je pro Číňany vlastně kompliment.

Snahu západních zemí o změnu Číny považuje spíš za naivitu. „Západ dělá chybu, když na Čínu tlačí,“ domnívá se. Přesto připouští, že se Čína měnit bude. „Mluvil jsem s čínskými odborníky na ekonomiku a historii, podle nichž není situace v Číně tak dobrá, jak se může na první pohled zdát. Sociální a politická situace je podle nich neudržitelná,“ zdůrazňuje.

V Číně vyrůstá nahněvaná generace, která potřebuje vidět reformy. „Číňanům pomáhá internet, kde rozebírají korupci a zneužívání moci,“ popisuje a dodává, že země se pomalu posunuje ke změnám. „Sjezd komunistické strany se měl konat v říjnu, ale nakonec bude až v listopadu, což ukazuje na nejednotnost vrcholných představitelů,“ domnívá se Tomáš Etzler.

Novinář Tomáš Etzler připomněl blížící se sjezd Komunistické strany Číny

Čína je zemí kontrastů, potvrzuje Tomáš Etzler během rozhovoru a připouští, že jde o fascinující zemi, zejména pro novináře. „Číňané jsou sice ostražití vůči cizincům, ale když se s nimi seznámíte, pochopíte, že jsou stejní jako my – mají podobné radosti, problémy, touhy,“ nastiňuje s tím, že si oblíbil zejména čínskou kuchyni, která patří mezi nejlepší ve světě.

Jak se Tomáš Etzler v Číně domlouvá? Proč se může někomu zdát, že o Číně informuje v negativním duchu? A jak se v této zemi projevuje fascinace západní kulturou? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Etzlerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio