Tomáš Dvořák

16. prosinec 2009

Sportovec se nadře, trenér se napřemýšlí a šéftrenér má navíc ještě zodpovědnost - tak shrnuje rozdíly mezi jednotlivými rolemi ve vrcholovém sportu současný šéftrenér české atletické reprezentace Tomáš Dvořák. Nejen na to, co nová práce bývalého desetibojařského reprezentanta obnáší, se jej ptala Lucie Výborná. Ve čtvrtek 17. prosince bude hostem cyklista Jiří Ježek.

Připravit před sezonou nominační kritéria, vytvořit rozpočet reprezentace, vytvořit reprezentační výběry... Kancelářská činnost šéftrenéra atletické reprezentace se od činnosti vrcholového sportovce, kterým Tomáš Dvořák ještě nedávno býval, zkrátka od základů liší. Jak se olympijský vítěz v desetiboji se změnou své profese vyrovnává?

"Jsem tabulkový maniak," přiznává k údivu Lucie Výborné Tomáš Dvořák. "Takže probírat se tabulkami a výsledky mě bavilo." Zároveň upozorňuje na nezvyklou souvislost obou svých profesí: "Mám rád čísla, což je u desetibojaře normální."

Jako šéftrenér české atletické reprezentace má Tomáš Dvořák na starosti také žáky a atletický dorost. Liší se nějak tréninkové deníky jeho svěřenců s těmi, které si on sám jako mladý kluk kdysi dělal? "Já sám byl v tomto směru magor," přiznává sportovec a trenér. "Tím, že jsem se zařadil do silné sprinterské skupiny, která se vývojem a během událostí přerodila ve vícebojařskou, byly tréninky jiné."

Trénovalo se víc a bylo to dobře - i když jen pro někoho, shrnuje Tomáš Dvořák. I tyto drastické zkušenost mu však pomáhají v současném zaměstnání.

Je stále vysněnou profesí Tomáše Dvořáka zahradničení na Dukle? A proč by bývalý desetibojař sám sebe nikdy neoznačil za snílka? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Dvořákem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio