Tomáš Černý a Robert Tamchyna: Kdybychom pustili celý rozhlasový archív, hrál by 22 let

6. květen 2013

Český rozhlas dnes představuje unikátní projekt Rádio Retro, kterým připomíná to nejzajímavější z archívu. Na tomto internetovém rádiu se podíleli redaktoři Robert Tamchyna a Tomáš Černý. V pondělí mezi 10. a 11. hodinou si s nimi povídal moderátor Jan Pokorný.

„V archívu máme obrovské množství materiálu, ale najdeme v něm obvykle jen to, co se do něj někdo rozhodl vložit,“ popisuje Tomáš Černý a připomíná, že některé záznamy jsou téměř nedohledatelné.

„Víme například, že nám Václav Havel odevzdal své nahrávky, které pořídil ve Spojených státech,“ pokračuje. „Jen nevíme, jestli jsou smazané, nebo jen opravdu dobře ukryté,“ vysvětluje. „Dodnes je nikdo neslyšel,“ říká k tomu Robert Tamchyna.

Když se zaposloucháte do Rádia Retro, uslyšíte kompletní rozhlasové vysílání. „Rádio má své moderátory a pořady,“ zdůrazňuje Robert Tamchyna. Jednodenní stanice vysílá na internetu a zajímavé je, že jednotlivé pořady mají pevné časy. „Karla Kyncla můžete slyšet v 8 hodin ráno, nemůžete se spoléhat na záznam vysílání, protože žádný není,“ nastiňuje.

Redaktor Tomáš Černý popsal, jak se hledá v rozhlasovém archívu

Rádio Retro tedy vysílá napříč dny i stanicemi. Koho můžete ve vysílání slyšet? Jak popisují přípravu tohoto ojedinělého projektu Robert Tamchyna a Tomáš Černý? I to se dozvíte ze záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Robertem Tamchynou a Tomášem Černým a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.