Tmu potřebujeme k životu, připomíná astronom Pavel Suchan

18. srpen 2013

Letní noci a pozorování oblohy k sobě patří. Na přelomu července a srpna totiž můžete vidět meteorický roj Perseidy. Také o něm si povídala moderátorka Patricie Strouhalová s astronomem Pavlem Suchanem, se kterým se po 10. hodině spojila po rozhlasových linkách do Zlína.

„Lehl jsem si na louku a povídal si s veřejností,“ popisuje své pozorování meteorického roje Pavel Suchan s tím, že uprostřed léta můžete na obloze jasně vidět orientační trojúhelník. „Když si počkáte, uvidíte souhvězdí Andromedy a na severu také takzvaná obtočnová souhvězdí, která u nás nikdy nezapadají, tedy Malý a Velký vůz,“ vyjmenovává.

A když budete mít štěstí, uvidíte také Mléčnou dráhu. „Z měst ji bohužel není vidět kvůli světelnému znečištění,“ lituje Pavel Suchan, který se o problematiku světelného znečištění zajímá.

Čtěte také

„V Evropě nenajdeme původní noční prostředí. Dvě třetiny lidské populace nemají možnost spatřit jasnou oblohu,“ popisuje. Řešení by podle něj velmi jednoduché – svítit účelně. Lidstvo si podle něj musí uvědomit, že se dá svítit také s rozmyslem.

Co je vlastně účelné svícení? Která česká města jsou podle Pavla Suchana ukázkovými příklady účelného osvětlení? A věděli jste, že ve tmě vzniká v lidském těle antioxidant melatonin? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Suchanem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio